KIA Cee'd - Kullanim Kilavuzu 2019 > Anten
Direk tipi anten
NOT
Piyasada orijinal olmayan bir HID far tedarik edip takmanız, aracınızın ses ve elektronik cihazının arıza yapmasına neden olabilir.
* Eğer aracınızda AVN (Ses, Görüntü ve Navigasyon) sistemi bulunuyorsa, ayrıntılı bilgi için ayrı tedarik edilen ilgili kılavuza başvurunuz.
Anten
Direk tipi anten
Aracınızda, hem AM hem de FM yayınlarını alan tavan anteni bulunmaktadır.
Bu anten direği sökülebilir tiptedir. Anten direğini sökmek için, saat yönünün tersine; anteni takmak için saat yönünde çeviriniz. Anteni kurmak için saat yönünde döndürün.
Köpek balığı yüzgeci anten (mevcutsa)
Köpek balığı yüzgeci anteni iletilen veriyi alacaktır.
DİKKAT - Direk tipi anten
- Alçak tavanlı bir alana ya da araç yıkama servisine girmeden
önce, anteni saatin tersi yönde çevirerek çıkarınız.
Aksi halde anten zarar görebilir.
- Anteninizin yayını net bir şekilde alabilmesi için anteni yuvasına sıkı bir bağlantı sağlayacak şekilde sıkıca bağlamanız ve dik konuma getirmeniz gerekir. Ancak araç park edilirken veya port bagaja yük yüklenirken çıkarılabilir.
- Port bagaja yük yüklerken, antenin yayını net bir şekilde almasına engel olmamak için yükü anten direğinin çok yakınına yerleştirmeyiniz.
AUX, USB portu
AUX çıkışını ses aygıtlarını, USB portunu bir USB ve iPod portunu da iPod bağlamak için kullanabilirsiniz.
NOT
Güç prizine bağlı taşınabilir bir ses cihazı kullanıldığında, çalışma sırasında gürültü olabilir. Bu durumda taşınabilir ses cihazının güç kaynağını kullanınız.
* iPod bir Apple Inc. markasıdır.
Araç ses sisteminin çalışması
AM ve FM radyo sinyalleri bulunduğunuz çevrede bulunan radyo verici istasyonlarından gelir. Bu sinyaller aracınızın üzerindeki anten tarafından alınır. Daha sonra radyonuz bu sinyalleri alır ve aracınızdaki hoparlörlere aktarır.
Aracınıza güçlü bir radyo sinyali geldiğinde, ses sisteminizin üstün mühendisliği sayesinde mümkün olan en yüksek kalitede ses alırsınız.
Ancak bazı durumlarda aracınıza gelen sinyaller yeterince güçlü ve net olmayabilir.
Bu durum, radyo istasyonuna çok uzak olmanızdan, farklı güçlü radyo istasyonlarına çok yakın olmanızdan veya etrafınızdaki bina, köprü gibi büyük yapılardan kaynaklanıyor olabilir.
AM radyo yayınları FM yayınlarına kıyasla çok daha uzun mesafelerden alınabilir. Bunun nedeni AM radyo dalgalarının düşük frekanslarda nakledilmeleridir.
Bu uzun, düşük frekanslı radyo dalgaları atmosfer içerisinde sadece dümdüz değil yeryüzünün kavisli yapısına uygun olarak da ilerleyebilir.
Ayrıca bir engelle karşılaştıklarında takılıp kalmaz, engelin etrafından dolaşabilir, böylece daha iyi bir sinyal kapsama alanı oluşturur.
FM radyo yayınları yüksek frekanslarda nakledilir ve yeryüzünün engebeli yapısına uygun olarak ilerleme özelliğine sahip değildir. Bu nedenle, FM radyo yayınları genel olarak istasyondan biraz uzaklaştıklarında bozulmaya başlar. Ayrıca, FM sinyalleri bina ve dağ gibi engellerden kolayca etkilenir. Bu nedenlerden ötürü radyonuzdan düzgün yayın alamamanız radyonuzda bir sorun olduğunu düşünmenize neden olabilir.
Aşağıda sıralanan durumlarla karşılaşmanız normaldir ve radyonuzda bir sorun olduğunu göstermez:
- Zayıflama - Aracınız radyo istasyonundan uzaklaştıkça sinyal gittikçe güçsüzleşecek ve ses zayıflamaya başlayacaktır. Bu olduğunda, sinyalleri daha güçlü olan başka bir radyo istasyonu dinlemenizi öneriyoruz.
- Parazit - Zayıf FM sinyalleri veya radyo verici ile radyonuz arasındaki büyük engeller parazit yaratarak radyo yayınını bozar. Radyonuzdaki tiz ses seviyesini düşürmek, bozukluk ortadan kalkıncaya kadar, parazit etkisini azaltabilir.
- İstasyon Değişimi - Bir FM sinyali zayıfladıkça, aynı frekansa yakın başka bir güçlü sinyal daha çalmaya başlayabilir. Bunun nedeni radyonuzun en net sinyali almak üzere tasarlanmış olmasıdır. Böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız, daha güçlü sinyali olan başka bir istasyon seçiniz.
- Çok Yollu Bozulma - Radyo sinyallerinin birkaç yönden birden alınması parazite neden olabilir. Bu, aynı istasyondan gelen bir direk birde yansıma sinyalden veya birbirine oldukça yakın frekanslara sahip iki istasyondan gelen sinyallerden kaynaklanabilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız, bu durum geçene kadar başka bir istasyon seçiniz.
Cep telefonu veya telsiz kullanımı
Aracın içerisinde cep telefonu kullanıldığında, araçtaki ses sisteminden ses gelebilir Bu ses sisteminizde bir sorun olduğunu göstermez. Böyle bir durumda cep telefonunuzu ses sisteminizin mümkün olduğunca uzağında kullanınız.
DİKKAT
Araçta cep telefonu veya telsiz gibi bir iletişim sistemi kullanılıyorsa, araca harici bir anten takılmalıdır. Cep telefonu veya telsiz sadece kendi anteniyle kullanılırsa, bu durum aracın elektronik sistemini olumsuz yönde etkileyebilir ve aracın güvenli bir şekilde kullanılmasına engel olabilir.
UYARI
Sürüş sırasında cep telefonu kullanmayınız. Cep telefonuyla konuşmak için güvenli bir yerde durmalısınız.