KIA Cee'd - Kullanim Kilavuzu 2019 > Aracın acil durumda çalıştırılması
Akü takviyesi ile çalıştırma
Aktarma kablolarını numara sırasına göre bağlayınız ve ters sırada ayırınız.
Akü takviyesi ile çalıştırma
Akü takviyesi hatalı bir şekilde uygulandığında tehlikeli olabilir.. Bu nedenle, yaralanmalara neden olmamak ve aracın ve akünün zarar görmesine yol açmamak için açıklanan akü takviyesi işlemlerini uygulayınız.
Kendi başınıza akü takviyesi yaparak aracınızı çalıştırmayacağınızı düşünüyorsanız bu işlemi yapması için yetkili bir teknisyen veya çekici servisini çağırmanızı tavsiye ederiz.
DİKKAT
Akü takviyesi için sadece 12 voltluk güç kaynağı kullanınız.
24 voltluk bir güç kaynağı (seri bağlanmış iki 12voltluk akü ya da 24 voltluk jeneratör) kullanımı, 12 voltluk marş motorunun, ateşleme siteminin ve diğer elektrikli aksamın tamir edilemeyecek bir şekilde hasar görmesine neden olabilir.
UYARI - Akü
- Akünün elektrolit seviyesini kontrol etmeye kalkışmayınız bu, akünün çatlamasına veya patlamasına neden olabilir dolayısıyla da ağır yaralanmalara yol açabilir.
- Alev ve kıvılcımları aküden uzak tutunuz. Akü alev ya da
kıvılcımlarla temas ettiğinde patlayan hidrojen gazı içerir.
Bu talimatlar tam olarak izlenmezse, ciddi kişisel yaralanma ve araçta hasar oluşabilir! Bu prosedürü nasıl izleyeceğinizden emin değilseniz uzman yardımı alınız. Otomobil aküleri sülfürik asit içerir.
Bu madde zehirli ve yüksek derecede aşındırıcıdır. Akü takviyesi yaparken koruyucu gözlük takınız ve cildinize, giysinize ya da aracınıza asit sıçramaması için dikkatli olunuz.
- Donmuş durumdaki ya da akü suyu seviyesi düşük aküye akü takviyesi yapmayınız, akü çatlayabilir ya da patlayabilir.
- (+) ve (-) akü takviye kablolarının birbiriyle temas etmesine izin vermeyin. Kıvılcıma yol açabilir.
- Düşük veya donmuş aküyle birlikte aracınızı akü takviyesiyle çalıştırdığınızda, akü çatlayabilir veya patlayabilir.
Akü takviyesiyle çalıştırma prosedürü
- Takviye yapmak için kullanılacak akünün 12 voltluk olduğundan ve negatif kutup başının topraklı (araç şasisine bağlı) olduğundan emin olunuz.
- Takviye yapmak için kullanılacak akü başka bir araçtaysa, iki aracın birbirine temas etmemesi gerekir.
- Gereksiz tüm elektrik yüklerini kapatınız.
- Akü takviye kablolarını, şekilde belirtilen sıraya göre takınız. Önce akü takviye kablosunun bir ucunu boşalmış akünün pozitif kutup başına (1) , diğer ucunu takviye aküsünün pozitif kutup başına (2) bağlayınız.
Daha sonra diğer akü kablosunun bir ucunu takviye aküsünün negatif kutup başına (3), diğer ucunu ise boşalmış akünün bulunduğu araçta, akünün uzağındaki sabit ve sağlam bir metal parçaya (örneğin motor kulağı) (4) bağlayınız.
Kablonun bu ucunu motor çalıştığında hareket eden bir parçaya ya da böyle bir parçanın yakınına bağlamayınız.
Akü takviye kablolarının doğru akü terminalleri veya doğru topraklama dışında herhangi bir şeye temas etmesine izin vermeyiniz. Bağlantıları yaparken akünün üzerine doğru eğilmeyiniz.
DİKKAT - Akü kabloları
Takviye aküsünün negatif kutup başına bağladığınız kablonun diğer ucunu boşalmış akünün negatif kutup başına bağlamayınız.
Bu, boşalmış akünün aşırı şekilde ısınmasına ve çatlamasına dolayısıyla da akü asidinin açığa çıkmasına neden olabilir.
Bağlantı kablosunun bir ucunu takviye aküsünün eksi kutbuna ve diğer ucunu aküden çok uzakta metal bir noktaya bağladığınızdan emin olunuz.
- Takviye aküsünün bulunduğu aracın motorunu çalıştırınız ve motorun 2.000 dev/dak çalışmaya devam etmesini sağlayınız. Daha sonra aküsü boşalmış olan aracın motorunu çalıştırınız.
İlk çalıştırma denemesi başarısız olursa, boşalmış akünün şarj olmasını sağlamak için yeniden denemeden önce bir kaç dakika bekleyin.
Kia, yetkili bir Kia servisi ile irtibata geçmenizi tavsiye etmektedir.
İterek çalıştırma
Düz şanzımanlı araçlar itilerek çalıştırılmamalıdır çünkü bu aracın emisyon kontrol sistemine zarar verebilir.
Bu bölümde, "Akü takviyesiyle çalıştırma" başlığı altında verilen talimatları uygulayınız.
UYARI
Aracı kesinlikle çekerek çalıştırmayı denemeyiniz, motor çalıştığı anda aracın ileri doğru yapacağı hamle, aracın çekici araca çarpmasına neden olacaktır.