KIA Cee'd - Kullanim Kilavuzu 2019 > Aracın acil durumda çalıştırılması

Acil bir durumda yapılması gerekenler / Aracın acil durumda çalıştırılması

Akü takviyesi ile çalıştırma

Aracın acil durumda çalıştırılması

Aktarma kablolarını numara sırasına göre bağlayınız ve ters sırada ayırınız.

Akü takviyesi ile çalıştırma

Akü takviyesi hatalı bir şekilde uygulandığında tehlikeli olabilir.. Bu nedenle, yaralanmalara neden olmamak ve aracın ve akünün zarar görmesine yol açmamak için açıklanan akü takviyesi işlemlerini uygulayınız.

Kendi başınıza akü takviyesi yaparak aracınızı çalıştırmayacağınızı düşünüyorsanız bu işlemi yapması için yetkili bir teknisyen veya çekici servisini çağırmanızı tavsiye ederiz.

DİKKAT

Akü takviyesi için sadece 12 voltluk güç kaynağı kullanınız.

24 voltluk bir güç kaynağı (seri bağlanmış iki 12voltluk akü ya da 24 voltluk jeneratör) kullanımı, 12 voltluk marş motorunun, ateşleme siteminin ve diğer elektrikli aksamın tamir edilemeyecek bir şekilde hasar görmesine neden olabilir.

UYARI - Akü

Akü takviyesiyle çalıştırma prosedürü

  1. Takviye yapmak için kullanılacak akünün 12 voltluk olduğundan ve negatif kutup başının topraklı (araç şasisine bağlı) olduğundan emin olunuz.
  2. Takviye yapmak için kullanılacak akü başka bir araçtaysa, iki aracın birbirine temas etmemesi gerekir.
  3. Gereksiz tüm elektrik yüklerini kapatınız.
  4. Akü takviye kablolarını, şekilde belirtilen sıraya göre takınız. Önce akü takviye kablosunun bir ucunu boşalmış akünün pozitif kutup başına (1) , diğer ucunu takviye aküsünün pozitif kutup başına (2) bağlayınız.

Daha sonra diğer akü kablosunun bir ucunu takviye aküsünün negatif kutup başına (3), diğer ucunu ise boşalmış akünün bulunduğu araçta, akünün uzağındaki sabit ve sağlam bir metal parçaya (örneğin motor kulağı) (4) bağlayınız.

Kablonun bu ucunu motor çalıştığında hareket eden bir parçaya ya da böyle bir parçanın yakınına bağlamayınız.

Akü takviye kablolarının doğru akü terminalleri veya doğru topraklama dışında herhangi bir şeye temas etmesine izin vermeyiniz. Bağlantıları yaparken akünün üzerine doğru eğilmeyiniz.

DİKKAT - Akü kabloları

Takviye aküsünün negatif kutup başına bağladığınız kablonun diğer ucunu boşalmış akünün negatif kutup başına bağlamayınız.

Bu, boşalmış akünün aşırı şekilde ısınmasına ve çatlamasına dolayısıyla da akü asidinin açığa çıkmasına neden olabilir.

Bağlantı kablosunun bir ucunu takviye aküsünün eksi kutbuna ve diğer ucunu aküden çok uzakta metal bir noktaya bağladığınızdan emin olunuz.

  1. Takviye aküsünün bulunduğu aracın motorunu çalıştırınız ve motorun 2.000 dev/dak çalışmaya devam etmesini sağlayınız. Daha sonra aküsü boşalmış olan aracın motorunu çalıştırınız.

İlk çalıştırma denemesi başarısız olursa, boşalmış akünün şarj olmasını sağlamak için yeniden denemeden önce bir kaç dakika bekleyin.

Kia, yetkili bir Kia servisi ile irtibata geçmenizi tavsiye etmektedir.

İterek çalıştırma

Düz şanzımanlı araçlar itilerek çalıştırılmamalıdır çünkü bu aracın emisyon kontrol sistemine zarar verebilir.

Bu bölümde, "Akü takviyesiyle çalıştırma" başlığı altında verilen talimatları uygulayınız.

UYARI

Aracı kesinlikle çekerek çalıştırmayı denemeyiniz, motor çalıştığı anda aracın ileri doğru yapacağı hamle, aracın çekici araca çarpmasına neden olacaktır.

Diger materyaller:

 KIA Cee'd - Kullanim Kilavuzu 2019 > Motor çalışmıyorsa

Motor dönmüyorsa veya yavaş dönüyorsa Temiz ve sağlam olduklarından emin olmak için akü bağlantılarını kontrol ediniz. İç aydınlatmaları yakınız. Marş motorunu çalıştırdığınızda aydınlatmaların ışığı azalıyorsa veya tamamen sönüyorsa, bu, akünün şarjının bittiği anlamına gelir. Emniyetli bir şekilde bağlanmış olduklarından emin olmak için marş motoru bağlantılarını kontrol ediniz. Aracı çalıştırmak için itmeyiniz veya çekmeyiniz. "Akü takviyesi ile çalıştırma" talimatlarına bakınız.

 KIA Cee'd - Kullanim Kilavuzu 2019 > Motor fazla ısınırsa

Hararet göstergesi motorun hararet yaptığını gösteriyorsa, motor performansı düştüyse ya da kuvvetli bir vuruntu sesi duyuyorsanız muhtemelen motor hararet yapmıştır. Böyle bir durumda, şunları yapmalısınız: Aracınızı yol kenarına çekiniz ve güvenli bir yerde durunuz. vites kolunu P (otomatik şanzımanlı araçlarda) veya boş vites (düz şanzımanlı araçlarda) konumuna getiriniz ve el frenini çekiniz.

 Renault Megane - Kullanim Kilavuzu 2020 > Karoserin bakımı

İyi bakılan bir aracın daha uzun süre korunması sağlanabilir. Bu nedenle aracın dışına düzenli olarak bakım yapılması önerilir. Aracınız etkili antikorozyon korumasına sahiptir. Bununla birlikte çeşitli dış etkenlerden etkilenebilir. Havanın korozif etkileri hava kirliliği (şehirlerde ve sanayi bölgelerinde); havanın tuzluluğu (deniz kenarlarında özellikle sıcak havalarda); mevsimsel iklim ve nem şartları (kışın yollara serpilen tuz, yol yıkama suları...).