KIA Cee'd - Kullanim Kilavuzu 2019 > Dış bakım
Dış bakım
Dış bakımla ilgili genel uyarı
Kimyasal temizleyici ya da cila kullanılırken ürün kutusu üzerindeki etikette yer alan kullanım talimatlarının takip edilmesi çok önemlidir.
Etiketteki tüm uyarı ve ikazları okuyunuz.
Boya bakımı
Yıkama
Aracınızın boyasını paslanmaya ve bozulmaya karşı korumak için aracınızı soğuk ya da ılık su kullanarak ayda en az bir kez olmak üzere sık sık ve tamamen yıkayınız.
Aracınızı arazide kullanıyorsanız, her araziye çıkışınızın ardından aracınızı yıkamanız gerekir. Tuz, kir, çamur ya da diğer yabancı maddelerin biriktiği alanların temizlenmesine özel bir önem veriniz. Kapıların altındaki tahliye delikleri ve denge panellerinin temiz olduğundan emin olunuz.
Böcek, katran, ağaç reçinesi, kuş pislikleri, sanayi kirliliği ve benzeri maddeler hemen temizlenmediği takdirde aracınızın boyasına zarar verecektir.
Aracınızı sadece suyla yıkayarak bu pislikleri tamamen temizleyemeyebilirsiniz.
Boyalı yüzeylerde kullanımı uygun olan nötr bir sabun kullanabilirsiniz.
Yıkadıktan sonra aracınızı soğuk ya da ılık su kullanarak iyice durulayınız.
Sabunun araç üzerinde kurumasına izin vermeyiniz.
DİKKAT
- Aracınızı yıkarken kuvvetli sabun, deterjan ya da sıcak su kullanmayınız ve aracı güneş altında ya da kaporta sıcakken yıkamayınız.
- Aracınızın yan camlarını yıkarken dikkatli olunuz.
Özellikle yüksek basınçlı su pencerelerden içeri sızıp aracın içini ıslatabilir.
- Plastik parçaların zarar görmesini engellemek için kimyasallar veya çok güçlü deterjanlar kullanmayınız.
UYARI - Islak frenler
Aracı yıkadıktan sonra, frenlerin sudan etkilenip etkilenmediğini görmek için aracı yavaş bir şekilde kullanırken frenleri test ediniz.
Fren performansı azalmışsa, araç düşük bir hızda ilerlerken fren pedalına hafifçe basarak frenleri kurutunuz.
Yüksek basınçlı yıkama
- Yüksek basınçlı yıkayıcılar kullanırken, araçla aranızda yeterli mesafeyi
koruduğunuzdan emin olunuz.
Yetersiz boşluk veya aşırı basınç, bileşen hasarına veya su sızmasına neden olabilir.
- Arka görüş kamerası veya çevresini doğrudan yüksek basınçlı bir yıkayıcıyla
su püskürterek yıkamayınız.
Yüksek basınçlı sudan uygulanan şok, cihazın normal şekilde çalışmamasına neden olabilir.
- Nozul ucunu kapaklara (kauçuk veya plastik kapaklar) veya konnektörlere yaklaştırmayınız çünkü yüksek basınçlı suyla temas ettiğinde hasar görebilirler.
DİKKAT
- Yüksek basınçlı yıkama da dahil olmak üzere motor bölmesinin yıkanması burada yer alan elektrik devrelerinde hasar meydana gelmesine neden olabilir.
- Aracın içindeki elektrikli/elektronik parçalara ve hava kanalına su veya diğer sıvıların temas etmesine asla izin vermeyiniz çünkü bu parçaların arızalanmasına neden olabilir.
Cilalama
Su boya üzerinde damlacıklar halinde toplanmıyorsa cila yapınız.
Cila yapmadan önce aracı daima yıkayınız ve kurutunuz. Kaliteli bir sıvı veya macun ila kullanınız ve üreticinin talimatlarına uyunuz. Koruma ve parlaklıklarını muhafaza etme amacıyla tüm metal kaplamaları cilalayınız.
Leke temizleyici madde kullanılarak yağ ,zift ve benzer maddelerin temizlenmesi durumunda genellikle boyanın üzerindeki cila tabakası zarar görecektir. Aracın kalan kısmının cilalanmasına gerek olmasa bile, bu alanları mutlaka cilalayınız.
Kabartmalı boyasız ünitede cila uygulamayınız, üniteyi lekeleyebilir.
DİKKAT
- Kuru bir bezle kaporta üzerindeki toz ve kirin silinmesi durumunda boya çizilecektir.
- Kromajlı veya alüminyum parçalar üzerinde bulaşık teli, aşındırıcı
temizlik maddeleri veya kuvvetli deterjanlar kullanmayınız.
Bu, koruyucu tabakanın hasar görmesine ve boyanın renk değiştirmesine ya da bozulmasına yol açabilir.
Boya tamiri
Boyalı yüzeylerde meydana gelen derin çiziklerin ya da taş çapaklarının derhal tamir edilmesi gerekir.
Havayla temas eden sac hızla paslanmaya başlayacak ve bu durumda tamir masrafı artacaktır.
NOT
Aracınız hasar görmüşse ve sac parça tamiri ya da değişimi gerekiyorsa, tamiri yaptırdığınız servis noktasında tamir edilen parça ya da yeni parça üzerinde pas önleyici tedbirler uygulandığından emin olunuz.
Parlak metal parçaların bakımı
- Zift ve böcek kalıntılarını temizlemek için zift temizleyici kullanınız, spatula ya da sivri bir alet kullanmayınız.
- Parlak metal parçaların yüzeyini paslanmaya karşı korumak için bu parçaların üzerine cila ya da krom koruyucu sürünüz ve parlatınız.
- Kış aylarında ya da sahil bölgelerinde, parlak metal parçaların üzerine
daha kalın bir tabaka halinde cila ya da koruyucu uygulayınız.
Gerekiyorsa, parçaların üzerine paslanmaya yol açmayan gres ya da benzer koruyucu maddeler uygulayınız.
Alt gövde bakımı
Kar ve buzun eritilmesi için kullanılan aşındırıcı maddeler alt gövdede birikebilir.
Bu maddeler temizlenmezse, yakıt boruları, şasi, karter ve egzoz sistemi gibi alt gövdede bulunan parçalar, paslanmaya karşı koruyucu tedbirler uygulanmış olmasına rağmen hızlı bir şekilde paslanmaya başlayacaktır.
Aracın alt kısmını ve çamurlukların içlerini ılık ya da soğuk suyla ayda bir kez, aracınızı arazi koşullarında kullandıktan sonra ve her kış sonunda yıkayınız. Aracın bu bölümlerindeki çamur ve kiri görmek kolay değildir, bu nedenle bu kısımları yıkarken özel bir özen gösteriniz. Çamuru temizlemez, sadece ıslatırsanız, bu yarardan çok zarar getirecektir.
Kapıların alt kenarlarında, gövdeye şasi parçalarında yer alan tahliye deliklerinin tıkanmaması gerekir, bu noktalarda kalan su, bu parçaların paslanmasına neden olabilir.
UYARI
Aracı yıkadıktan sonra, frenlerin sudan etkilenip etkilenmediğini görmek için aracı yavaş bir şekilde kullanırken frenleri test ediniz. Fren performansı azalmışsa, araç düşük bir hızda ilerlerken fren pedalına hafifçe basarak frenleri kurutunuz.
Alüminyum jant bakımı
Alüminyum jantlar üzerinde şeffaf koruyucu bir tabaka bulunur.
- Alüminyum jantlar üzerinde aşındırıcı temizlik maddeleri, solvent ya da tel fırça kullanmayınız. Bunlar, koruyucu tabakanın çizilmesine ya da hasar görmesine neden olacaktır.
- Tekerleği soğuduğu zaman temizleyiniz
- Sadece nötr sabun ve nötr deterjan kullanınız ve yıkamanın ardından jantları
iyice durulayınız. Ayrıca, aracınızı tuzlanmış yollarda kullandıktan sonra jantları
temizleyiniz.
Böylece korozyonun önlenmesine yardımcı olursunuz.
- Jantlarınızı yüksek hızlı oto yıkama fırçaları ile yıkamayınız.
- Alkalin veya asit içeren deterjan kullanmayınız. Bu tip deterjanlar şeffaf koruyucu tabakanın hasar görmesine ve paslanmaya neden olabilir.
Paslanma koruması
Aracınızı korozyona karışı koruma
Korozyona karşı geliştirilen en ileri tasarımları ve yapı uygulamalarını kullanarak, en yüksek kalitede araçlar üretiyoruz. Ancak, bu, işin sadece bir kısmı Araçları korozyona karşı uzun süre koruyabilmek için, araç sahiplerinin desteğine ve yardımına da ihtiyaç duyulur.
Paslanmanın Genel Nedenleri
Aracınızdaki paslanmanın en genel nedenleri şunlardır:
- Yoldan gelen tuz, kir ve aracın altında tortu birikmesine neden olan nem.
- Boyanın veya koruyucu tabakanın taş, çakıl, sürtünme, çizik ve çökme gibi nedenlerle, korumasız olan metal yüzeyin korozyona maruz kalmasına neden olacak şekilde kalkması.
Daha fazla korozyon riski taşıyan bölgeler
Aracınızın yoğun olarak aşındırıcı materyallere maruz kaldığı bir bölgede yaşıyorsanız, korozyona karşı önlem almak çok daha fazla önem taşır. Hızlı aşınmanın başlıca nedenlerinden bazıları yol tuzu, yola toz kalkmasını önlemek amacıyla dökülen kimyasal maddeler, okyanus havası ve endüstriyel kirliliktir.
Nem korozyona neden olur
Nem, korozyonun oluşmasının muhtemel olduğu koşulları meydana getirir.
Örneğin, yüksek nem oranı, özellikle de sıcaklıklar donma derecesinin az üzerindeyse, korozyonu hızlandırır.
Bu koşullar altında, yavaş buharlaşan nem nedeniyle aşındırıcı materyaller aracın yüzeyi ile temas halinde kalır.
Çamur da oldukça aşındırıcı maddelerden biridir çünkü yavaş kurur ve aracın daha uzun süre neme maruz kalmasına neden olur. Çamur kurumuş gibi görünse de, yine de nemli olabilir ve korozyon oluşmasına katkı sağlayabilir.
Yüksek sıcaklıklar da, düzenli olarak havalandırılmayan dolayısıyla da nemli kalan parçaların korozyona uğramasını hızlandırabilir.
Bu nedenlerden ötürü,aracınızı temiz tutmanız ve çamur ve benzeri maddelerden arındırmanız çok önemlidir. Bu, sadece görünen yüzeyler için değil, aynı zamanda aracın alt tarafı için de geçerlidir.
Paslanmanın Önlenmesine Nasıl Yardım Edilir
Aşağıdaki önerileri dikkate almak suretiyle korozyon oluşumunu önlemeye yardımcı olabilirsiniz:
Aracınızı temiz tutunuz
Korozyon oluşumunu önlemenin en iyi yolu aracınızı temiz tutmak ve aşındırıcı maddelerden arındırmaktır Aracın alt tarafına dikkat etmek oldukça önemlidir.
- Yüksek korozyon riski taşıyan bir bölgede yaşıyorsanız-yolların tuzlandığı,
okyanusa yakın, endüstriyel kirliliğe sahip, asit yağmurları görülen vs.-korozyonu
önlemek için ekstra çaba sarf etmeniz gerekmektedir.
Kışın, aracınızın alt tarafını en az ayda bir kez hortumla temizleyiniz ve kışın ardından aracınız alt tarafının temiz olduğundan emin olunuz.
- Aracınızın alt tarafını temizlerken, çamurlukların altındaki parçaların ve görünmeyen bölgelerin de temizlenmesine özen gösteriniz. Ayrıntılı çalışınız; birikmiş çamuru yıkayarak temizlemek yerine sadece ıslatmak, korozyonu hızlandırır. Yüksek basınçlı su ve buhar, birikmiş çamurun ve korozyona neden olan maddelerin temizlenmesinde özellikle etkilidir.
- Alt kapı panellerini, gövdeyi ve şasi parçalarını temizlerken tahliye deliklerinin açık olduğundan emin olunuz. Böylece, nem buralardan çıkar ve aracın içinde kalıp korozyon oluşunun hızlanmasına neden olmaz.
Garajınızı kuru tutunuz
Aracınızı nemli ve az havalandırılan bir garaja park etmeyiniz. Bu, korozyonun oluşması için uygun ortam sağlar Bu,özellikle de aracınızı garajın içinde yıkadığınız veya aracınız ıslak ya da kar veya buzla kaplıyken garaja soktuğunuzda geçerlidir.
Sıcak bir garaj bile yeterince iyi havalandırılmıyorsa, korozyon oluşumuna katkı sağlayabilir.
Boya ve kaplamanın iyi durumda olmasını sağlayınız
Koruyucu tabaka üzerindeki çizikler ve sıyrıklar, korozyon ihtimalini önlemek için mümkün olan en kısa süre içerisinde "rötuş" boya ile kapatılmalıdır.
Çıplak metal görünüyorsa, yetkili bir kaporta ve boya atölyesinde bakım yaptırmanız tavsiye edilmektedir.
Kuş pislikleri : Kuş pislikleri oldukça aşındırıcıdır ve sadece birkaç saat içerisinde boyalı yüzeylere zarar verebilir. Kuş pisliklerini mümkün olduğunca kısa süre içinde temizleyiniz.
Kabinin içini ihmal etmeyiniz
Zemindeki paspasların ve halıların altında biriken nem korozyona neden olabilir. Halıların kuru olduklarından emin olmak için paspasların altını düzenli olarak kontrol ediniz.
Aracınızda gübre, temizlik malzemesi veya kimyasal malzeme taşıyorsanız daha dikkatli olunuz.
Bu tür malzemeler uygun kaplar içerisinde taşınmalı, etrafa dökülen maddeler temiz su ile temizlenmeli ve temizlenen alan iyice kurutulmalıdır.
İç bakım
İç bakımla ilgili genel uyarılar
Zarar verdikleri ve renk atmasına sebep oldukları için parfüm, kozmetik yağ, güneş kremi, el temizleyici ve oda parfümü gibi kimyasalların iç kısımla temasını önleyin. Parfüm ya da kozmetik ürünlerin ön panele temas etmesi durumunda, bu alanları derhal siliniz. Vinil döşemelerin nasıl temizleneceğini görmek için aşağıdaki açıklamayı okuyunuz.
DİKKAT
Aracın içindeki elektrikli/elektronik parçalara ve hava kanalına su veya diğer sıvıların temas etmesine asla izin vermeyiniz çünkü bu parçaların arızalanmasına neden olabilir.
DİKKAT
Deri ürünleri (direksiyon simidi, koltuklar vs.) temizlerken nötr deterjan veya düşük alkol içeren kimyasallar kullanınız. Yüksek seviyede alkol içeren kimyasallar veya asitli/alkalinli deterjanlar derinin renginin solmasına veya yüzeyinin bozulmasına neden olabilir.
Deri koltukların bakımı
- Koltuktaki tozu ve kumu temizlemek için koltuğu periyodik olarak elektrik
süpürgesi kullanarak temizleyiniz.
Bu derinin aşınmasını veya hasar görmesini önler ve kalitesini korur.
- Doğal deri koltuk kaplamasını sık sık kuru veya yumuşak bir bezle siliniz.
- Bir deri korumanın yeterli kullanımı, kaplamanın aşınmasını önleyebilir ve rengin korunmasına yardımcı olabilir Deri kaplama veya koruyucu maddeler kullanırken talimatları okuduğunuzdan ve bir uzmana danıştığınızdan emin olunuz.
- Parlak renklerdeki deri (bej, krem rengi) kolayca kirlenmiş ve net biçimde görülebilir. Koltukları sık sık temizleyiniz.
- Koltukları ıslak bezle silmekten kaçınınız. Yüzeyin çatlamasına neden olabilir.
Deri koltukların temizlenmesi
Tüm kirletici maddeleri anında temizleyiniz. Her kirletici maddenin çıkarılması için aşağıdaki talimatlara bakınız.
Kozmetik Ürünler (güneş koruyucu, fondöten vb.)
- Temizleyici kremi bir bez üzerine sürün ve kirlenmiş noktayı siliniz.
Kremi ıslak bir bezle siliniz ve suyu kuru bir bezle kurulayınız.
İçecekler (kahve, meşrubat vb.)
- Az miktarda nötr deterjan sürünüz ve kirlenme bulaşmayana kadar siliniz.
Yağ
- Emici bir bezle yağı hemen çıkarınız ve sadece doğal deri için leke çıkarıcı ile siliniz.
Sakız
- Sakızı buzla sertleştiriniz ve yavaş yavaş çıkarınız.
Kumaş koltuk döşemesi ile ilgili önlemler (mevcutsa)
Kumaş koltuk döşemesi malzeme özelliklerini dikkate alarak lütfen kumaş koltuk döşemelerini bir elektrikli süpürgesi ile temizleyiniz.
İçecek lekeleri vb. ile çok kirlenmişse, uygun bir iç temizlik maddesi kullanınız.
Koltuk döşemelerinin hasar görmesini önlemek için, koltuk döşemelerini geniş bir silme hareketi ve yumuşak bir sünger veya mikro fiber bez kullanarak ortalama bir basınçla dikiş yerlerine doğru siliniz.
Giysilerdeki veya keskin nesnelerdeki velcro kapakları, koltuk yüzeyinde takılmalara veya çizilmelere neden olabilir. Yüzeyi bu tür nesnelerle ovmadığınızdan emin olunuz.
Döşeme ve iç panellerin temizlenmesi
Vinil
Vinil döşeme üzerindeki tozu ve derine işlememiş kiri elbise fırçası ya da elektrik süpürgesi kullanarak temizleyiniz.
Vinil yüzeyleri vinil temizleyicisi kullanarak temizleyiniz.
Kumaş
Kumaş döşeme üzerindeki tozu ve derine işlememiş kiri elbise fırçası ya da elektrik süpürgesi kullanarak temizleyiniz. Temizliği döşeme ve halı üzerinde kullanılması uygun olan nötr sabun solüsyonu kullanarak yapınız. Yeni lekeleri kumaş için uygun leke temizleyicisi kullanarak derhal temizleyiniz. Yeni lekeler derhal temizlenmezse, leke kumaşın içine işleyebilir ve kumaşın rengi bozulabilir. Ayrıca yeterli bakım yapılmaması durumunda kumaşın ateşe karşı direnci azalabilir.
DİKKAT
Tavsiye edilen temizlik maddeleri ve temizlik yöntemleri dışında madde ya da yöntemler kullanılması kumaşın görünümünü ve ateşe karşı göstereceği direnci olumsuz yönde etkileyebilir.
Kucak/omuz kemeri kumaşının temizlenmesi
Kemeri, döşeme ya da halı temizliği için uygun nötr sabun solüsyonu kullanarak temizleyiniz Ürün üzerinde bulunan talimatları uygulayınız.
Kemerin boyanması ya da çamaşır suyuna sokulması kemerin dayanıklılığını azaltacaktır.
Camların iç kısımlarının temizlenmesi
Camların iç kısımları buğulanırsa (yağlı bir tabakayla kaplanırsa), cam temizleyici kullanılması gerekir. Cam temizleyici üzerindeki talimatları uygulayınız.
DİKKAT
Arka camın iç yüzeyini kazımayınız ve çizmeyiniz. Aksi takdirde, arka cam rezistansı tellerinin kırılmasına neden olabilirsiniz.