Fiat Egea - Kullanim Kilavuzu 2016 > Si̇lecekler
Ön camın sileceklerini ve silecek lastiklerini bir sünger veya yumuşak bez parçası ile aşındırıcı olmayan bir deterjan kullanarak periyodik şekilde temizleyin. Bu şekilde seyir sırasında üzerlerinde toplanan tuz ve kirler elimine edilmiş olur.
Cam kuru iken sileceklerin uzun süre çalıştırılması bunların cama temas eden lastik kısımlarında aşınmaya yol açabildiği gibi, camı da çizebilir. Kuru camdaki kirleri ve lekeleri yok etmek için her zaman cam yıkayıcılardan su püskürtmeyi ihmal etmeyiniz.
Dış hava sıcaklığının aşırı düşük (0ºC altında) olduğu zamanlarda, silecek lastiğinin cama yapışmamış olmasına dikkat edin. Gerekirse bir buz çözücü ile yapışmış sileceklerin serbest kalmasını sağlayınız.
Cam sileceklerini camdaki buz veya çiği gidermek için kullanmaktan kaçının.
Ayrıca sileceklerin lastiklerine motor yağı, benzin gibi petrol türevleri temas etmesine engel olunuz.
DİKKAT Cam sileceklerinin ömrü kullanım sıklığına göre değişir. Her halükarda silecekleri senede bir defa değiştirmeniz önerilir. Cam silecekleri aşınmış olduklarında çıkardıkları sesle veya camda bıraktıkları izlerle bunu belli ederler. Böyle durumlarda sileceklerin lasitklerini temizlemek ya da gerekiyor ise değiştirmek gerekir.
DİKKAT Aşınmış cam silecekleri ile yolculuk yapmak kötü hava koşullarında görüşü olumsuz etkileyeceğinden önemli bir risk ortaya çıkarır.
Cam sileceklerinin yukarı kaldırılması ("Servis konumu" fonksiyonu)
"Servis konumu" fonksiyonu sürücünün silecek lastiklerini daha kolay değiştirmesini, ayrıca kar yağdığında daha iyi korumasını sağlar.
Fonksiyonun devreye alınması
Bu fonksiyonu devreye almak için, kontak anahtarı STOP konumuna getirilmeden önce cam sileceğinin çalışması durdurulmalıdır (şekil 189-1'de gösterilen kumanda O konumunda).
Bu fonksiyon ancak kontak anahtarının STOP konumuna getirilmesini izleyen 2 dakika içinde devreye alınabilir.
Fonksiyonu devreye almak için kolu en az yarım saniye süreyle yukarı doğru hareket ettirin (sabit pozisyonda tutmadan).
Fonksiyonun geçerli şekilde her devreye alınışında silecekler komutu doğru aldıklarını bildirmek amacıyla hareket ederler.
Kumanda en fazla üç kere tekrar edilebilir. Dördüncü tekrarda kumanda fonksiyonu devre dışı bırakır.
Fonksiyonu kullandıktan sonra silecekler istirahat pozisyonunda (camın en alt noktasında) değilken kontak anahtarı tekrar MAR konumuna getirilirse, silecekler sadece kolla (kol sabit olmayan şekilde yukarı kaldırılarak) verilen bir komut sonucu, ya da 5 km/s hız aşıldığında istirahat pozisyonuna dönerler.
Fonksiyonun devre dışı bırakılması Fonksiyon aşağıdaki durumlarda devre dışı kalır:
- Kontak anahtarının STOP konumuna getirilmesi üzerinden 2 dakika geçtikten sonra.
- Kontak anahtarı MAR konumuna getirilirse ve silecekler istirahat pozisyonunda ise.
- Bu fonksiyona ait komut dört kere tekrarlanırsa.
Silecek lastiklerinin değiştirilmesi
Aşağıdaki işlemleri yapınız:
- Cam silecek kolunu (1-şekil 190) kaldırınız, silecek lastiğini koldan çıkarınız.
- Yeni silecek lastiğini, kilitlendiğinden emin olarak takınız.
- Ön cam silecek kolunu ön camın üzerine indiriniz.
DİKKAT Ön cam sileceklerini ön camdan kaldırılmış haliyle çalıştırmayınız.
Ön cam yıkayıcısı
Ön cam su fıskiyeleri sabittir (şekil 191).
Eğer hiç sıvı püskürmüyor ise, önce haznede sıvı olup olmadığını kontrol ediniz (bu bölümde yer alan "Motor bölmesi" kısmına bakınız). Sadece belirtilen sıvıyı kullanınız; sadece su kullanmayınız.
Daha sonra, fıskiye deliklerinin tıkalı olup olmadığını kontrol ediniz, gerekiyor ise bir iğne kullanarak temizleyiniz.
EGZOZ SİSTEMİ
Motor egzoz sisteminin bakımlı olması, karbon monoksit gazının yolcu bölmesine sızmasını önleyen en iyi yöntemdir.
Egzoz sisteminden anormal bir ses geldiğinin, kabin içinde egzoz gazı olduğunun fark edilmesi halinde ya da aracın gövdesinin alt kısmının veya aracın arka tarafının hasar görmüş olması durumunda, zarar görmüş, aşınmış veya yerinden oynamış parçalar mevcut olup olmadığının tespit edilmesi için egzoz sisteminin tamamını kontrol ettirin. Bu işlemler için yetkili bir Fiat servisine başvurunuz.
Açılmış kaynak yerleri veya gevşemiş bağlantı noktaları kabin içine egzoz gazı sızmasına yol açabilir.
Araç krikoyla her yukarı kaldırıldığında egzoz sistemini kontrolden geçirin.
Değiştirilmesi gereken parçaları değiştiriniz (bu işlemler için Fiat Teknik Servisine başvurunuz).
Normal çalışma koşullarında katalitik konvertör bakım gerekirmez: Yine de bunun gerektiği gibi çalışmasını ve zarar görmemesini sağlamak için, motorun mükemmel şekilde çalıştığından emin olmak gerekir.
Katalitik konvertöre zarar verme riskini en aza indirgemek için şunlar yapılmalıdır:
- Vites takılı durumda ve araç hareket halindeyken motoru stop etmeyin ve kontak anahtarını yuvasından çıkarmayınız.
- Motoru ittirerek çalıştırmayınız.
- Rölanti devri çok düzensiz ise veya motorun çalışma şekli ve koşulları normalin dışındaysa, aracı o halde kullanmakta ısrar etmeyiniz.
MOTOR SOĞUTMA SİSTEMİ
Motor soğutma sıvısının (antifrizli sıvının) dışarı taşması, veya radyatörden buhar çıkması ciddi yanıklara sebep olabilir.
Motor bölmesinden buhar geldiğini görürseniz veya buhar fokurtusu duyarsanız, radyatör soğuyana kadar motor kaputunu açmayınız. Radyatör sıcakken asla tapasını çıkarmaya teşebbüs etmeyiniz.
DİKKAT Radyatör veya genleşme kabı sıcak durumdayken radyatör tapasını çıkarmaya asla teşebbüs etmeyiniz: YANMA TEHLİKESİ!
Motor soğutma sıvısının kontrolü
Her yıl (tercihen kış sezonu başlamadan önce) motor soğutma sıvısı seviyesi kontrol edilmelidir.
Motor soğutma sıvısının içinde kirlilik ve yabancı maddeler bulunduğunun saptanması halinde, sıvı boşaltılmalı, soğutma sistemi yıkanmalı ve yeniden sıvı ikmali yapılmalıdır: Bunun için yetkili bir Fiat servisine başvurunuz.
Kondenserin ön tarafı böcek, yaprak ve kirlilik oluşturan diğer atıkların birikmiş olup olmadığını görmek amacıyla kontrol edilmelidir. Kirlilik mevcutsa fazla tazyikli olmayacak şekilde su püskürtmek suretiyle temizlenmelidir.
Motor soğutma sisteminin esnek boruları ve hortumları kontrol edilmeli, kauçuk malzemeden borular ve genleşme kabı tarafındaki rakorlar ile radyatör tarafındaki rakorlar üzerinde aşınma belirtileri, çatlaklar, kesikler ve tıkanmış kısımlar olup olmadığı tespit edilmelidir. Soğutma sisteminde kaçak olduğundan kuşku duyuluyorsa (örneğin sık sık sıvı ikmali yapmak gerekiyorsa), yetkili bir Fiat servisine başvurarak sistemde sızıntı olup olmadığı kontrol ettirilmelidir.
Motor stop durumda iken ve normal çalışma sıcaklığında soğutma sistemi radyatörü tapasının sızdırmaz olup olmadığı da kontrol edilmelidir.
DİKKAT Sıvı kaynar durumda ise tapayı açmayınız: YANMA TEHLİKESİ! DİKKAT Motor soğutma sıvısı deposunun tapasını sökmeden önce sistemin soğumasını bekleyiniz.
Motor soğutma sıvısının eklenmesi/ boşaltılması/yıkanması
Motor soğutma sıvısı (antifriz) kirli ise yetkili bir Fiat servisine başvurarak temizleme ve yıkama işlemlerini yaptırınız.
Doğru bakım aralıklarını öğrenmek için "Periyodik bakım planı" bölümünde yapılan açıklamaları okuyunuz.
Önemli
- Soğutma sıvısı koyarken "Yağlar ve sıvılar" başlıklı tabloda (bkz "Teknik özellikler") gösterilen özelliklere sahip bir sıvı kullanınız.
- Saf su, alkol bazlı motor soğutma sıvıları, korozyon önleyici maddeler ve pas önleyici katkı maddeleri kullanmayınız, bunlar araçtaki soğutma sıvısının özellikleri ile bağdaşmaz tipte olabilir ve radyatörde tıkanmalara yol açabilir. Bu nedenle propilenik glikol bazlı motor soğutma sıvısı kullanmanızı tavsiye ederiz.
Motor soğutma sistemi radyatörünün tapası
Motor soğutma sıvısı kayıplarını önlemek ve sıvının genleşme kabından radyatöre dönmesini temin etmek için tapa sonuna kadar sıkılarak sağlam şekilde kapatılmalıdır.
Tapayı periyodik olarak kontrol edin ve dış yüzeyindeki olası kir ve yabancı cisim kalıntılarını temizleyiniz.
Önemli
- Motor sıcak veya aşırı ısınmış durumdayken radyatöre asla soğutma sıvısı eklemeyiniz.
- Tapayı gevşetmek veya çıkarmak suretiyle aşırı ısınmış motoru soğutmak gibi işlemlere teşebbüs etmeyiniz, hararet soğutma sistemi içindeki basıncın önemli ölçüde artmasına yol açar.
- Motoru olası zararlardan korumak için sadece öngrülen radyatör tapası kullanılmalıdır.
Kirli motor soğutma sıvısının atık olarak elimine edilmes
Motor soğutma sıvısının atık olarak elimine edilmesi yasal kurallara bağlıdır: Bu işlem için yerel yönetmelikler çerçevesinde çalışan atık toplama kurumlarına başvurunuz.
Önemli
- Soğutma sıvısının çocuklar veya hayvanlar tarafından yutulması riskini önlemek için, bu sıvıyı açık kaplarda muhafaza etmeyin ve toprağa, yere dökmeyiniz. Yutulması halinde derhal bir hekime başvurunuz.
- Toprağa dökülmesi halinde kalan kısımlarını vakit geçirmeden temizleyiniz.Kısa bir yolculuk sonrasında araç durdurulduğunda motor kaputunun yan kısımlarından buhar çıktığı görülebilir. Bu durum yağmur, kar veya radyatör yüzeyinde yoğun rutubet bulunduğu zamanlarda normaldir.
- Motor ve soğutma sistemi soğuk durumda iken sıvı ikmali yaparken, bunu asla motor bölmesi için bulunan sıvı kabı üzerinde gösterilen maksimum seviyeyi aşacak şekilde koymayınız.