KIA Cee'd - Kullanim Kilavuzu 2019 > Yakıt gereksinimleri
Benzinli motor
Kurşunsuz
Avrupa için
Aracınızın performansını en üst seviyeye çıkarmak için, RON (Araştırma Oktan Numarası) oranı 95/AKI (Vuruntu İndeksi) oranı 91 veya daha yüksek kurşunsuz benzin kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
RON 91-94/AKI 87-90 oktan değerlerine sahip kurşunsuz benzin kullanabilirsiniz; fakat bu, aracın performansında az da olsa bir düşüşe neden olabilir. (Metanol karıştırılmış yakıtlar kullanmayınız)
Avrupa Hariç
Yeni Kia aracınız yalnızca RON (Araştırma Oktan Numarası) oranı 91 / AKI (Vuruntu İndeksi) oranı 87 veya daha yüksek oktanlı kurşunsuz yakıtla çalışacak şekilde tasarlanmıştır.
(Metanol karıştırılmış yakıtlar kullanmayınız) Yeni aracınız, KURŞUNSUZ YAKITLA maksimum performans sunacak, egzoz emisyonunu ve buji kirlenmesini en düşük seviyede tutacak şekilde tasarlanmıştır.
DİKKAT
KESİNLİKLE KURŞUNLU BENZİN KULLANMAYINIZ. Kurşunlu benzin kullanımı katalitik konvertör sistemi için zararlıdır ve motor kontrol sistemi oksijen sensörünün zarar görmesine neden olacaktır, ayrıca emisyon kontrol sistemini olumsuz yönde etkileyecektir.
Yakıt deposunda belirtilmiş olanlar dışında hiçbir yakıt sistemi temizleyicisi kullanmayınız.
(Ayrıntılar için yetkili bir Kia servisi ile irtibata geçmenizi tavsiye ederiz.)
Uyari
- Dolum esnasında nozül otomatik olarak kapandıktan sonra "doldurmaya" devam etmeyiniz.
- Bir kaza esnasında benzinin etrafa dökülmesine engel olmak için benzin kapağının sağlam bir şekilde kapatılıp kapatılmadığını daima kontrol ediniz.
Kurşunlu (mevcut ise)
Bazı ülkeler için, aracınız kurşunlu benzin kullanmak üzere tasarlanmıştır.
Aracınızda kurşunlu benzin kullanmadan önce, aracınızın kurşunlu benzin kullanmaya uygun olup olmadığını öğrenmek için bir yetkili Kia servisine danışınız.
Kurşunlu benzinin oktan seviyesi kurşunsuz benzininkiyle aynıdır.
Alkol ve metanol içeren benzin
Kurşunlu ve kurşunsuz benzinle birlikte ya da bu ürünlerin yerine, benzin ve etanol karışımı olan gazolin (hububat olarak da bilinir) ve metanol içeren benzin veya biobenzin (metil alkol olarak da bilinir) satılmaktadır.
%10'dan fazla etanol içeren gazolin; metanol içeren benzin ya da gazolin kullanmayınız. Bu yakıtların her biri sürüş sorunlarına yol açabilir ve yakıt sistemine, motor kontrol sistemine ve emisyon kontrol sistemine zarar verebilir.
Aracınızda kullanımla ilgili herhangi bir sorun meydana gelmesi durumunda biobenzin kullanmaya devam etmeyiniz.
Aşağıdaki durumlarda araçta meydana gelen hasar ya da kullanımla ilgili sorunlar, üretici garantisinin geçersiz olmasına neden olabilir:
- %10'dan fazla etanol içeren biobenzin kullanımı.
- Gazolin ya da benzin kullanımı.
- Kurşunlu benzin ya da kurşunlu gazolin kullanımı.
DİKKAT
Kesinlikle metanol içeren gazohol kullanmayınız. Aracınızda kullanımla ilgili herhangi bir sorun yaratan gazohol kullanımına devam etmeyiniz.
Diğer yakıtlar
Şu yakıtların kullanımı
- Silikon (si) içeren yakıt,
- MMT (Mangan, Mn) içeren yakıt,
- Ferosen (Fe) içeren yakıt ve
- Diğer metalik katkılar içeren yakıtlar,
araç ve motor hasarına sebep olabilir veya tıkanma, yanlış ateşleme, kötü hızlanma, motor teklemesi, katalizör erimesi, anormal aşınma, kullanım ömrü azalması, vb. meydana gelebilir.
Ayrıca, Arıza Gösterge Lambası (MIL) yanabilir.
NOT
Bu yakıtların kullanımından kaynaklanan yakıt sistemine zarar gelmesi veya performans sorunları Yeni Araç Sınırlı Garantiniz tarafından kapsanmıyor olabilir.
MTBE kullanımı
Kia, aracınızda, %15,0 hacminin (Oksijen Muhtevası % 2,7 ağırlığında) üzerinde MTBE (Metil Tersiyer Bütil Eter) içeren yakıtlar kullanılmamasını tavsiye etmektedir.
%15,0 hacminin (Oksijen Muhtevası %2,7 ağırlığında) üzerinde MTBE içeren yakıt aracın performansını düşürür, ayrıca buhar kilitlenmesine ve motoru çalıştırmanın zorlaşmasına neden olur.
DİKKAT
Metanol veya %15.0 hacminin (Oksijen Muhtevası % 2.7 ağırlığında) üzerinde MTBE (Metil Tersiyer Bütil Eter) içeren yakıtların kullanılmasından kaynaklanan yakıt sistemi arızaları ve performans sorunları Yeni Araca Sağlanan Sınırlı Garanti
Metanol kullanmayınız
Aracınızda metanol (odun alkolü) içeren yakıtlar kullanılmamalıdır. Bu tip yakıtlar aracın performansını düşürebilir ve yakıt sistemi, motor kontrol sistemi ve emisyon kontrol sistemi parçalarına zarar verebilir.
Yakıt katkıları
Kia, RON (Araştırma Oktan Sayısı) 95 / AKI (Anti Vuruntu İndeksi) 91 veya üzerinde (Avrupa için) bir oktan derecesine sahip kurşunsuz benzin ya da RON (Araştırma Oktan Sayısı) 91 / AKI (Anti Vuruntu İndeksi) 87 veya üzerinde (Avrupa dışında) bir oktan derecesine sahip kurşunsuz benzin kullanmanızı önerir.
Katkı maddesi konulmayan ve kaliteli olmayan benzin kullanan ve çalıştırma problemleri ve motorun düzgün çalışmaması sorunları yaşayan müşteriler için, her 15.000km (Avrupa için) / 10,000km (Avrupa harici) yakıt tankına bir şişe katkı maddesi eklenmelidir.
Katkı maddelerini nasıl kullanacağınıza dair bilgilerle birlikte Kia yetkili servisinizden temin edebilirsiniz.
Kia, yetkili bir Kia servisi ile irtibata geçmenizi tavsiye etmektedir.
Başka katkı maddesi karıştırmayınız.
Aracın yabancı bir ülkede kullanılması
Aracınızı başka bir ülkede kullanacaksanız;
- Kayıt ve sigorta ile ilgili tüm düzenlemelere uymalısınız.
- Aracınıza uygun yakıtın mevcut olduğundan emin olunuz.
Dizel motor
Dizel yakıt
Dizel motor, sadece piyasada bulunan EN590 veya benzer standartlara uygun dizel yakıt ile kullanılmalıdır.
(Buradaki EN (European Norm), "Avrupa normlarını" ifade etmektedir.) Aşınmayı arttırarak motor ve yakıt sistemine zarar vereceğinden deniz araçlarına uygun dizel yakıt,ısıtma yağı veya onaylanmamış yakıt katkıları kullanmayınız.
Onaylanmamış yakıt ve/veya yakıt katkıları kullanmanız garanti haklarınızın kısıtlanmasına neden olabilir.
Aracınızda 51 setan üzerinde değere sahip dizel yakıt kullanılmaktadır.
Dizel yakıtın her iki türü de mevcut ise, yaz veya kış yakıtını aşağıda belirtilen sıcaklık koşullarına uygun olarak kullanınız.
- -5ºC'nin üzerinde... Yaz tipi dizel yakıt.
- -5ºC'nin altında... Kış tipi dizel yakıt.
Depodaki yakıt miktarını çok dikkatli bir şekilde takip ediniz: Yakıttan kaynaklanan bir sorun nedeniyle motorun durması durumunda,motorun yeniden çalıştırılabilmesi için tüm devrelerin tamamen boşaltılması gerekmektedir.
DİKKAT
Yakıt deposuna benzin veya su karışmasını engelleyiniz. Aksi takdirde depoyu boşaltmanız ve enjeksiyon pompasının tıkanmasını ve motorun zarar görmesini engellemek için hatların havasını tahliye etmeniz gerekir.
DİKKAT - Dizel yakıt (DPF mevcut ise)
DPF sistemine sahip dizel araçlar için üretilmiş olan dizel yakıtı kullanmanız önerilmektedir.
Yüksek oranda sülfür (50 ppm'- den fazla) ve belirtilmemiş katkı maddeleri içeren dizel yakıtların kullanılması, DPF sisteminin hasar görmesine ve beyaz renkte duman çıkmasına neden olabilir.
Biodizel
Piyasada bulunan ve %7 oranından fazla biodizel içermeyen dizel karışımları "B7-Dizel" olarak bilinir ve biodizel, EN14214 veya eşit özelliklere sahip standartları karşılıyorsa aracınızda kullanılabilir. (Buradaki EN (European Norm) "Avrupa normlarını" ifade etmektedir). Koza tohumu metil ester (RME), yağ asidi metil ester (FAME), bitkisel yağ metil ester(VME) vb. veya %7'yi geçen biodizel ile karıştırılmış dizel kullanılması aşınmada artış veya motorda ve yakıt sisteminde hasara neden olacaktır. Onaylanmamış yakıt kullanımı nedeniyle zarar görmüş ve aşınmış parçaların değiştirilmesi yada onarılması üreticinin sağladığı garanti kapsamına girmeyecektir.
DİKKAT
- Dizel, B7 biodizel ya da başka tipte dahi olsa, güncel petrol sanayi standartlarını karşılamayan hiçbir yakıtı kullanmayınız.
- Araç imalatçısının onaylamadığı ya da önermediği yakıt katkılarını kesinlikle kullanmayınız.
Alıştırma (rodaj) dönemi
Özel bir rodaj uygulanması gerekmez.
İlk 1000 km boyunca bazı basit tedbirleri uygulayarak, aracınızın performansını ve ekonomisini artırabilir ve ömrünü uzatabilirsiniz.
- Motora aşırı yüklenmeyiniz.
- Sürüş esnasında motor devrini (dev/dak veya bir dakikada yaptığı devir) 3.000 dev/dak aralığında tutunuz.
- Hızlı veya yavaş uzun süre aynı hızda gitmeyiniz. Motorun alışması (rodaj) için motor devrinin farklılık göstermesi gerekir.
- Frenlerin doğru şekilde alıştırılmasına olanak sağlamak için acil durumlar dışında ani frenlemelerden kaçınınız.
- İlk 2.000 km'lik çalışma esnasında römork çekmeyiniz.
Aracı park ederken veya durdururken yanma tehlikesi
- Aracı, yapraklar, kağıt, yağ ve lastik gibi yanıcı maddelerin yakınında
park etmeyiniz veya durdurmayınız.
Egzoz sisteminin yakınında bulunan bu tür maddeler yangın tehlikesi yaratabilir.
- Bir motor, aracın arka tarafı duvara temas ettikten sonra yüksek hızda rölantide çalıştığında, egzoz gazının ısısı renk bozulmasına veya yangına neden olabilir. Aracın arka kısmı ile duvar arasında yeterli boşluk bırakınız.
- Motor çalışırken veya motor kapatıldıktan hemen sonra egzoz / katalitik sistemlere dokunmamaya dikkat ediniz. Sistemler çok sıcak olduğu için yanma riski vardır.