Fiat Egea - Kullanim Kilavuzu 2016 > Akti̇f güvenli̇k si̇stemleri̇

Güvenli̇k si̇stemleri̇ / Akti̇f güvenli̇k si̇stemleri̇

Araç aşağıdaki aktif güvenlik sistemlerine sahiptir:

Sistemlerin çalışma prensipleri için aşağıdaki açıklamalara bakınız.

ABS (Kilitlenme önleyici fren sistemi)

Bu sistem; frenleme esnasında tekerleklerin kilitlenmesini önler, yol tutuşunun en iyi dereceye ulaşmasını ve zor yol koşullarında yapılan acil frenlemelerde aracın en iyi şekilde kontrol edilmesini sağlar. ABS, fren esnasında aracın yönünü sabitler ve fren mesafesini aynı anda optimize eder.

Tekerleklerin kilitlenmesinin daha sıkça olabileceği acil frenleme ve düşük yol tutuş şartlarında, tekerleklerin kilitlenme noktasında sistem müdahalede bulunur.

Sistem, frenleme esnasında sol ve sağ tekerleklerin yüzey tutuşu eşit olmadığında veya virajlarda aracın kontrol ve stabilitesini iyileştirir.

Elektronik Fren Dağıtım (EBD) sistemi frenleme kuvvetinin ön ve arka tekerlekler arasındaki dağıtımını sağlayarak sistemi tamamlar.

Sistemin devreye girmesi

ABS fren sisteminin devreye girmesi, fren pedalının gürültülü bir şekilde titremesinden anlaşılır: Bu titreme yol yüzey tipine uymak için otomobilin hızının değiştirilmesi gerektiği anlamına gelir.

MSR (Motor Freni Tork Düzenleme sistemi)

Sistem, örneğin gaz pedalının aniden serbest bırakılması veya yol tutuşunun düşük olduğu koşullarda yapılan ani vites küçültme manevraları halinde çekici tekerleklerde ortaya çıkabilecek olası kilitlenmelere engel olur. Bu koşullarda motorun frenleme etkisi çekici tekerleklerin kızaklama yapmasına ve bunun sonucunda aracın kaymasına yol açabilir. Bu gibi durumlarda MSR sistemi devreye girerek aracın stabilitesini korumak ve güvenliği artırmak amacıyla motora tork verir.

ESC (Elektronik stabilite kontrolü)

ESC sistemi çeşitli kullanım şartlarında aracın kontrolünü ve dengesini, frenleme kuvvetini uygun tekerleklere dağıtarak, dışa savrulma ve arkadan kopmayı düzelterek iyileştirir.

ESC sistemi, aracın dışa savrulma (önden kopma) veya aşırı içe dönme (arkadan kopma) durumlarında frenleme kuvvetini tekerleklere uygun şekilde dağıtarak aracı düzeltir. Motor torku da aracın kontrolünü sağlamak için azaltılabilir. ESC sistemi araçtaki sensörleri kullanarak sürücünün takip etmek istediği yörüngeyi tespit eder ve aracın geçerli yörüngesi ile karşılaştırır.

Gerçek yörünge istenilen yörüngeden sapıyor ise ESC sistemi aracın dışa savrulma veya içe dönme hareketlerini karşılamak için müdahalede bulunur.

Sistemin devreye girmesi

Sürücüye otomobilin kritik denge ve yol tutuşu şartlarında bulunduğu gösterge paneli üzerindeki uyarı lambasının yanıp sönmesi ile bildirilir.

ASR (Çekiş kontrol sistemi)

Sistem otomatik olarak kayma esnasında, ıslak yollarda tutunmanın kaybolduğu, kaygan, karlı ve buzlu yollarda bir veya iki tekerlek üzerinde devreye girer. Kayma şartlarına bağlı olarak iki farklı kontrol sistemi devreye girer:

Bu kaymayan tekerleğe iletilen motor torkunu arttırır. Bu fonksiyon "Sistem kısmen devrede değil" ve "Sistem devrede değil" modları seçilse bile aktif kalır (devam eden sayfalardaki açıklamalara bakınız).

Sistemin devreye girmesi

Sistemin devreye girmesi gösterge panelinde uyarı lambasının yanıp sönmesi ile belirtilir. Bu durum sürücüye aracın kritik denge ve tutunma şartlarında olduğunu bildirir.

BAS (Acil fren destek sistemi)

BSA sistemi ani frenleme durumunda aracın frenleme kapasitesini artırmak için dizayn edilmiştir.

Sistem hızı ve fren pedalına uygulanan kuvveti kontrol ederek acil durum frenlemesini tespit eder ve sonuç olarak en iyi fren basıncını uygular.

Bu frenleme mesafesini azaltabilir: Bu yüzden BSA sistemi ABS'yi tamamlar.

BSA sisteminden maksimum destek fren pedalına çok hızlı basarak elde edilir. Sistemden en iyi verimi almak için frenleme esnasında aralıklı basmadan kaçınarak fren pedalına devamlı olarak düzgün bir şekilde basılmalıdır. Fren pedalındaki basıncı, frenlemenin gerekmediği duruma kadar azaltmayınız. Fren pedalı bırakıldığında BSA sistemi devreden çıkar.

Yokuş kalkış destek sistemi

Yokuş kalkış destek sistemi, ESC sisteminin bir parçasıdır. Aşağıdaki durumlarda otomatik olarak devreye girer:

Çekiş esnasında ESC sistemi çalıştırma için uygun tork oluşana kadar veya her durumda maksimum 2 saniye tekerleklerdeki fren kuvvetini fren pedalından kolayca gaz pedalına geçilmesi için koruyacaktır.

Bu zaman içerisinde çalıştırma işlemi gerçekleşmezse, sistem otomatik olarak fren kuvvetini giderek azaltarak sistemi devreden çıkaracaktır. Serbest bırakıldığında, frenin devreden çıkarıldığına ve otomobilin hareket edeceğine dair bir ses duyulacaktır.

ERM (Devrilme Önleme Sistemi)

Sürücü örneğin uygun olmayan yol şartlarında bir engelden kaçınmak için yaptığı ani manevralarda aracın bir lastiğinin zeminle teması kesilmesi durumlarını tespit eder.

Bu koşulların gerçekleşmesi halinde, gösterge panelindeki uyarı lambası yanıp sönmeye başlar ve sistem frenlere ve motor gücüne müdahale ederek tekerleklerin yol yüzeyinden yukarı yönde kopma olasılığını sınırlar. Yan eğilimi yüksek olan yollarda seyahat ederken veya bir nesneye veya başka bir araca çarpıldığında ERM sistemi devrilmeyi engelleyecek durumda bulunmaz.

UYARI

38) ABS devreye girdiği ve fren pedalında titreşim hissettiğiniz zaman ayağınızı pedaldan çekmeyiniz ve basmaya devam ediniz, böylece mevcut yol şartlarına göre mümkün olan en kısa mesafede durursunuz.

39) Fren sisteminden en yüksek verimi almak için, yaklaşık 500 km'lik ayar periyodu gereklidir: Bu süre boyunca, sert, üst üste ve uzun süreli fren yapmaktan kaçınılmalıdır.

40) ABS sistemi devreye girerse, bu yol yüzeyi ile lastik arasındaki yol tutuşunun minimum seviyeye indiğinin belirtisidir: Mevcut yol tutuşuna uygun şekilde hızınızı azaltmanız gerekir.

41) ABS sistemi fizik kanunlarının araca etki etmesini önleyemediği gibi yol koşullarına etki ederek çekiş miktarını da arttıramaz.

42) ABS virajlarda aşırı hızdan, çok kaygan zeminlerde sürüşten veya su yataklarından kaynaklanan kazaları önleyemez.

43) ABS sisteminin performansı, tehlikeli bir şekilde asla test edilemez. Sürücünün, yolcuların, trafikteki diğer araç ve şahısların emniyeti asla riske atılmamalıdır.

44) ABS sisteminin düzgün çalışması için lastikler tüm tekerleklerde kesinlikle aynı marka ve tipte, mükemmel durumda ve en önemlisi belirtilen tipte, markada ve boyutta olmalıdır.

45) ESC sistemi fizik kanunlarının araca etki etmesini önleyemediği gibi yol koşullarına etki ederek çekiş miktarını da arttıramaz.

46) ESC virajlarda aşırı hızdan, çok kaygan zeminlerde sürüşten veya su yataklarından kaynaklanan kazaları önleyemez.

47) ESC sisteminin performansı, tehlikeli bir şekilde asla test edilemez. Sürücünün, yolcuların, trafikteki diğer araç ve şahısların emniyeti asla riske atılmamalıdır.

48) ESC sisteminin düzgün çalışması için lastikler tüm tekerleklerde kesinlikle aynı marka ve tipte, mükemmel durumda ve en önemlisi belirtilen tipte, markada ve boyutta olmalıdır.

49) ESC sisteminin, aktif güvenlik açısından sağladığı performans, sürücünün lüzumsuz riskler almasını gerektirmez. Sürüş tarzı; daima yol yüzeyine, görüş mesafesine ve trafik koşullarına uygun olmalıdır.

Yol güvenliği ile ilgili sorumluluk daima sürücüye aittir.

50) ASR sisteminin düzgün çalışması için lastikler tüm tekerleklerde kesinlikle aynı marka ve tipte, mükemmel durumda ve en önemlisi belirtilen tipte, markada ve boyutta olmalıdır.

51) ASR sisteminin, aktif güvenlik açısından sağladığı performans, sürücünün lüzumsuz riskler almasını gerektirmez. Sürüş tarzı; daima yol yüzeyine, görüş mesafesine ve trafik koşullarına uygun olmalıdır.

Yol güvenliği ile ilgili sorumluluk daima sürücüye aittir.

52) ASR sistemi fizik kanunlarının araca etki etmesini önleyemediği gibi yol koşullarına etki ederek çekiş miktarını da arttıramaz.

53) ASR virajlarda aşırı hızdan, çok kaygan zeminlerde sürüşten veya su yatağından kaynaklanan kazaları önleyemez.

54) ASR sisteminin performansı, tehlikeli bir şekilde asla test edilemez. Sürücünün, yolcuların, trafikteki diğer araç ve şahısların emniyeti asla riske atılmamalıdır. 55) BAS sistemi fizik kanunlarının araca etki etmesini önleyemediği gibi yol koşullarına etki ederek çekiş miktarını da arttıramaz.

56) BAS virajlarda aşırı hızdan, çok kaygan zeminlerde sürüşten veya su yatağından kaynaklanan kazaları önleyemez.

57) BAS sisteminin performansı, tehlikeli bir şekilde asla test edilemez. Sürücünün, yolcuların, trafikteki diğer araç ve şahısların emniyeti asla riske atılmamalıdır.

58) Yokuş kalkış destek sistemi asla bir park freni değildir, bu yüzden aracı elektrikli park frenini çekmeden, motoru durdurmadan ve birinci vitese takmadan dolayısıyla güvenli park etmeden asla bırakmayınız. (daha fazla bilgi için "Aracın Kullanılışı" bölümündeki "Park etme" paragrafını okuyunuz).

59) % 8'den küçük eğimlerde, araç yüklü iken, yokuş kalkış destek sistemi devreye girmeyebilir, bu durum aracın hafifçe geri kaymasına ve arkadaki diğer araç veya cisimle çarpışma riski doğurmasına sebep olabilir. Sürücü her durumda güvenli sürüşten sorumludur.

60) ERM sisteminin performansı, tehlikeli bir şekilde asla test edilemez. Sürücünün, yolcuların, trafikteki diğer araç ve şahısların emniyeti asla riske atılmamalıdır.

Diger materyaller:

 Fiat Egea - Kullanim Kilavuzu 2016 > Güvenli̇k si̇stemleri̇

 Fiat Egea - Kullanim Kilavuzu 2016 > Yardimci sürüş si̇stemleri̇

iTPMS (Lastik basıncı izleme sistemi) Tanım Otomobiliniz lastik basıncı kontrol sistemi (iTPMS) ile donatılmıştır. Bu sistem tekerlek hız sensörleri yardımıyla lastiklerin basınç durumlarını kontrol eder.

 Toyota Corolla - Kullanim Kilavuzu 2020 > Bluetooth müzik /telefon sistemi

Aşağıdaki işlemler Bluetooth kablosuz iletişimi ile gerçekleştirilebilir: Bluetooth müzik Bluetooth müzik sistemi taşınabilir dijital müzik çaların (taşınabilir ses cihazının) müzik sistemine kablosuz bağlanarak araç hoparlörlerinden müzik çalmasına olanak sağlar.