Fiat Egea - Kullanim Kilavuzu 2016 > Yardimci sürüş si̇stemleri̇
iTPMS (Lastik basıncı izleme sistemi)
Tanım
Otomobiliniz lastik basıncı kontrol sistemi (iTPMS) ile donatılmıştır. Bu sistem tekerlek hız sensörleri yardımıyla lastiklerin basınç durumlarını kontrol eder.
Doğru lastik basıncı
İnik bir lastik tespit edilmemesi halinde, ekranda aracın profili görüntüye gelecektir.
Düşük lastik basıncı
Bir veya daha fazla lastik inmişse, sistem sürücüyü gösterge panelindeki uyarı lambası, ekrandaki mesajla ve sesli sinyal ile uyarır.
Bir veya daha fazla lastiğin basınç değeri sistem tarafından tanınmaz ise ekranda işareti görülecektir.
Bu gösterim motor kapatıldığında ve SIFIRLAMA (Reset) prosedürü yapılana kadar gösterilir.
Sıfırlama işlemi
iTPMS sistemi ilk başta bir "kendi kendine öğrenme" aşamasına gereksinim duyar (süresi sürüş tarzına ve yol koşullarına bağlıdır: Optimal koşul düz yolda 80 km/saat hızla en az 20 dakika süreyle yapılan seyirdir.) Bu aşama sürücünün sürüş stiline ve yol şartlarına bağlıdır). Kendi kendine öğrenme aşaması Sıfırlama işlemi ile başlar.
Sıfırlama işlemi aşağıdaki durumlarda gereklidir:
- Lastik hava basıncı değişikliklerinde
- Lastik değişiminde (tek lastik değiştiğinde de)
- Lastik rot ayarı değişikliklerinde ve lastik dönüş yönünün değiştirilmesi durumunda
- Yedek tekerlek takıldığında.
SIFIRLAMA işleminden önce lastiklere lastik hava basıncı tablosunda belirtilen ilgili hava basıncı değerlerine ulaşana kadar hava pompalayın ("Teknik özellikler" bölümündeki "Tekerlekler" kısmına bakınız).
Eğer SIFIRLAMA işlemi uygulanmaz ise yukarda listelenen durumlarda uyarı lambası bir veya birkaç lastik hakkında yanlış bilgi bildiriminde bulunabilir.
Sıfırlama işlemini gerçekleştirmek için, araç durur halde ve motor çalışır konumda iken, sol panel üzerindeki Reset butonunu en az 2 saniye süreyle basılı tutunuz (şekil 82).
SIFIRLAMA işlemi gerçekleştiğinde gösterge paneli tipine göre sadece sesli uyarı duyulacak ya da sesli uyarı ile birlikte ekranda otomatik algılamanın başlatıldığını bildiren "Reset hafızada" mesajı görüntüye gelecektir.
Çalışma şartları
Hız 15 km/saatin üzerindeyken sistem devrededir.
Bazı koşullarda (örn. buz, kar, yüzeyi düzgün asfalt olmayan engebeli bozuk yollar) bildirim gecikebilir.
Özel durumlarda (örneğin asimetrik şekilde bir tarafı yük ile yüklenmiş araçlarda, römork çekilmesi durumunda, hasarlı veya aşınmış lastik ile seyahat edilmesi durumunda, hızlı lastik tamir kitinin kullanıldığı durumlarda, kar zinciri kullanıldığında, akslarda birbirinden farklı lastiklerin kullanılması durumunda) sistem yanlış bilgi verebilir ve geçici olarak devre dışı kalabilir.
Sistem geçici olarak devre dışı kaldığında uyarı lambası 75 saniye yanıp söner ve ardından sürekli yanar.
Eşzamanlı olarak ekranda ilgili bir mesaj görüntülenir. Doğru işletim şartları sağlanmadığı sürece bu mesaj motor kapatılıp yeniden çalıştırıldığında da görüntülenir.
Sıfırlama işlemi başlatılmış iken uyarılar tekrar belirirse, kullanılan lastiklerin tipinin dört lastik için de aynı olup olmadığını ve lastiklerde hasar bulunup bulunmadığını kontrol ediniz. Küçük boyutlu yedek lastiğin kullanılması halinde, mümkün mertebe gecikmeksizin normal boyutlu lastiği tekrar takınız; mümkünse kar zincirlerini çıkarınız; yüklerin eşit dağılmış olup olmadığını kontrol ettikten sonra temiz ve asfaltlı bir yolda ilerleyerek sıfırlama işlemini tekrarlayınız. Buna rağmen uyarılar devam ediyorsa yetkili bir Fiat servisine başvurunuz.
UYARI
61) iTPMS sistemi bir lastik basıncının düşük olduğuna dair sinyal verdiğinde, tüm lastiklerin kontrol edilmesi tavsiye edilir.
62) iTPMS'nin varlığı sürücünün yedek lastik dahil lastik basınçlarının düzenli olarak kontrolünü ve lastiklerin doğru bakımını ihmal etmesine izin vermez: Sistem lastiklerdeki bir muhtemel arıza için sinyal göndermez.
63) Lastik basıncı, lastikler soğukken kontrol edilmelidir. Lastikler sıcakken kontrol edilmişse ve basınç yüksekse, basıncı düşürmeyiniz. Lastikler soğuyana kadar bekleyip, tekrar kontrol ediniz.
64) iTPMS lastik basıncındaki ani düşüşleri göstermeyebilir (örneğin bir lastik patladığında). Bu durumda, sert ve ani direksiyon manevralarından kaçınarak ve dikkatli bir şekilde frene basarak aracı durdurunuz.
65) Sistem, yalnızca lastik basıncının düşük olduğu konusunda uyarır. Lastikleri şişiremez.
66) Yetersiz lastik basıncı yakıt tüketimini artırır, lastik sırtının kullanım süresini azaltır ve güvenli sürüş kapasitesinin etkileyebilir.
Yolcu koruma si̇stemleri
Aracın sahip olduğu en önemli güvenlik ekipmanları aşağıdaki koruma sistemleridir:
- Emniyet kemerleri
- Emniyet kemeri hatırlatıcısı (SBR)
- Koltuk başlıkları
- Çocuk koruma sistemleri
- Ön, yan (bazı modellerde) ve perde (bazı modellerde) hava yastıkları.
Takip eden sayfalarda verilen bilgileri son derece dikkatli okuyunuz. Temel kural koruma sistemlerinin doğru şekilde kullanımı, sürücü ve yolcular için mümkün olan maksimum güvenlik seviyesini sağlar.
Koltuk başlıklarının ayarı için "Otomobilin tanıtımı" bölümündeki "Koltuk başlıkları" paragrafına bakınız.