Fiat Egea - Kullanim Kilavuzu 2016 > Emni̇yet kemeri̇ Hatirlatici (SBR)
(öngörülen bazı pazarlarda/ versiyonlarda) SBR sistemi eğer sürücü emniyet kemeri bağlanmamışsa uyarıda bulunur.
Sistem bağlanmamış kemer için görsel uyarı (gösterge panelinde uyarı lambası ve ekranda sembol) ve sesli sinyal (takip eden paragraflara bakınız) gönderir.
NOT Sesli uyarıyı daimi olarak devreden çıkarmak için bir Fiat yetkili servisine gidiniz. Sesli sinyal ekran menüsü vasıtasıyla her zaman tekrar devreye alınabilir ("Gösterge panelinin tanıtımı" bölümündeki "Ekran" paragrafına bakınız).
ÖN EMNİYET KEMERİ UYARI LAMBASININÇALIŞ MASI
Kontak ünitesi MAR konumuna çevrildiği zaman, uyarı lambası (şekil 87), sürücü kemerinin durumundan bağımsız olarak birkaç saniye için yanacaktır.
Araç durmuş haldeyken, sürücü ve yolcu (öngörülen bazı pazarlarda/ versiyonlarda) emniyet kemeri takılı değilse sabit ışık yanar durumda kalır.
Hız 8 km/saate ulaştığında, sürücü veya yolcu (öngörülen bazı pazarlarda/ versiyonlarda) emniyet kemeri bağlanmamışsa, bir sesli sinyal aynı zamanda yanıp sönen uyarı lambasıyla birlikte 105 saniye için devreye girer.
Bu uyarı çevrimi devreye girdiğinde bütün mesafe boyunca (aracın hızından bağımsız olarak) veya emniyet kemeri tekrar bağlanana kadar devrede kalır.
Geri vitese takıldığında, uyarı çevrimi boyunca, sesli uyarı devreden çıkar ve uyarı lambası sabit olarak yanar.
Hız 8 km/saati aştığında uyarı çevrimi tekrar devreye girer.
ÖN GERDİRİCİLER
Otomobiliniz, ön koltuklardaki emniyet kemerlerinin daha etkili koruma sağlaması için gerdirici sistem ile donatılmıştır. Bu sistem, bir sensör yardımı ile şiddetli bir çarpışma olduğunu algılar ve kemerin birkaç santim daha gerilip kısalmasını sağlar.
Bu şekilde; kemer kullanıcıyı arkada tutmaya başlamadan önce, gerdirici kemerin vücudu boşluksuz bir şekilde sarmasını sağlar.
Emniyet kemeri kilitlendiğinde, gerdiricinin devreye girdiği anlaşılır ve emniyet kemeri el ile bile çekilmez.
Ön gerdirici devreye girdiğinde küçük bir miktar duman ortaya çıkabilir. Bu duman hiç bir şekilde zehirli değildir ve bir yangın tehlikesi oluşturmaz.
Ön gerdiriciler herhangi bir bakım veya yağlama gerektirmez. Orijinal konumunda yapılan tüm değişiklikler, etkinliğini geçersiz kılar. Istisnai doğal afetler (sel, deniz fırtınaları gibi) sonucunda sistem ıslanır veya çamurlanır ise, değiştirilmesi zorunludur.
DİKKAT Gerdiricinin maksimum koruma sağlaması için emniyet kemeri göğüs ve kalçaları saracak şekilde bağlanmalıdır.
YÜK SINIRLAYICILARI
Yolcunun güvenliğini arttırmak için, ön koltuk emniyet kemer makaraları önden çarpma halinde, kemer kilitleme sırasında omuzlara ve göğüse uygulanan kuvvetin miktarını kısıtlayan bir yük sınırlayıcısı içerir.
EMNİYET KEMERLERİNİN KULLANIMI İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER
Sürücü emniyet kemerlerinin kullanımı ile ilgili yerel trafik kurallarına uymak ve bunu otomobilin içerisindeki diğer yolculara bildirmekle yükümlüdür.
Emniyet kemerini her zaman hareket etmeden önce takınız.
Hamile bayanlar da emniyet kemeri takmak zorundadırlar. Kemer takmamaları halinde kendileri ve doğacak çocukları için kaza durumunda yaralanma riski daha fazladır.
Hamile bayanlar, emniyet kemerinin alt kısmı karın bölgesinin altından geçecek şekilde ayarlamalıdırlar (şekil 88).
Sürücü koltuk ve direksiyon simidini aracı tam kontrol edecek şekilde ayarlanmalıdır (pedal ve direksiyon simidine kolayca ulaşılmalı). Karın bölgesi ile direksiyon simidi arasında maksimum boşluk sağlanmalıdır.
Kemer kıvrılmış olmamalıdır. Üst kısım, omuzun üzerinden göğsü çaprazlamasına geçmelidir. Alt kısım kullanıcının öne doğru kaymasını önlemek için karın üzerinden değil kalça üzerinden bağlanmalıdır (şekil 89), kemerin yolcunun vücudunu sarmasını önlemek için klipsler, tutucu parçalar vs.
kullanmayınız.
Her bir emniyet kemeri sadece bir kişi içindir. Emniyet kemeri çocuğun üzerinden geçecek şekilde kucağınıza çocuk alarak seyahat etmeyiniz (şekil 90). Vücuda emniyet kemeri ile aranıza gelecek şekilde herhangi bir nesne bağlamayınız.
EMNİYET KEMERLERİBAKIMI
Emniyet kemerlerinin daima iyi durumda tutulması için aşağıdaki hususlara dikkat ediniz:
- Kemer daima gergin, dönmemiş ve hiçbir zorlukla karşılaşmadan serbest şekilde kayabilecek pozisyonda kullanılmalıdır.
- Emniyet kemerinin fonsiyonunu kemeri takarak ve hızlı bir şekilde çekerek test edebilirsiniz.
- Emniyet kemerlerini, ciddi bir
kazadan sonra üzerlerinde herhangi bir
hasar görünmese bile değiştiriniz.
Ön gerdiriciler devreye girmişse emniyet kemerlerini her zaman değiştiriniz.
- Toplayıcı makaralarını kesinlikle ıslatmayınız. Sadece kuru kalmaları halinde düzgün olarak çalışmaları garanti edilir.
- Emniyet kemerlerini herhangi bir aşınma veya üzerlerinde kesik tespit edildiği zaman değiştiriniz.
UYARI
71) Gerdirici sadece bir kez kullanılabilir.
Devreye girdiği bir çarpışmadan sonra yetkili bir Fiat servisinde değiştirilmelidir.
72) Hiç bir koşul altında emniyet kemerinin ve ön gerdiricinin parçaları kurcalanmamalı veya değiştirilmemelidir. Tüm işlemler kalifiye ve yetkili personel tarafından gerçekleştirilmelidir. Her zaman yetkili bir Fiat servisiyle temasa geçiniz.
UYARI
73) Maksimum güvenlik için, koltuk sırtlığı dik pozisyonda ayarlanmış olarak arkanıza yaslanınız ve kemerin göğüs ve kalçalarınızın üzerinden geçerek bağlandığından emin olunuz. Ön ve arka koltuklardaki yolcuların emniyet kemerlerinin bağlı olduğundan mutlaka emin olunuz! Kemerlerinizi bağlamadan yola çıktığınızda, çarpışma durumunda ciddi bir şekilde yaralanma veya ölüm riskini artırırsınız.
74) Eğer kemer ani ve sert bir şekilde çalışma zorunda kalmış ise (örneğin bir kaza sonrasında), bağlantıları, bağlantı tespit vidaları ve gerdiricisi ile birlikte kemerin komple değiştirilmesi gerekir.
Kemerde gözle görülür herhangi bir kusur olmasa da esnekliğini kaybetmiş olabilir.
UYARI
20) Ön gerdirici etrafındaki bölgede oluşan patlama, titreşim veya lokal ısınmaya (6 saate kadar 100ºC üzerinde) yol açan işlemler sistemin hasar görmesine veya devreye girmesine sebep olabilir. Bilgi ve yardım gerektiren durumlarda yetkili bir Fiat servisine başvurunuz.