Fiat Egea - Kullanim Kilavuzu 2016 > Emni̇yet kemerleri̇
Aracın bütün koltukları 3 noktadan bağlantılı ve toplayıcılı emniyet kemerleri ile donatılmıştır.
Geri çekici mekanizma bir çarpışma sebebiyle olabilecek sert frenleme veya güçlü bir hız azalması durumlarında kemeri kilitler. Bu kemerin serbestçe kaymasını ve insan vücuduna adapte olmasını sağlar. Bir kaza anında kemer kilitlenerek çarpışmanın yolcu bölmesindeki etkisini azaltır.
Sürücü emniyet kemerlerinin kullanımı ile ilgili yerel kanunlara uyum konusunda hem kendisi için hemde araçtaki diğer yolcular için sorumludur.
Yola çıkmadan önce daima emniyet kemerlerini bağlayınız.
EMNİYET KEMERLERİNİN KULLANILMASI
Emniyet kemeri, göğüs dik bir biçimde koltuk sırtlığına tamamıyla dayanmış durumdayken takılmalıdır.
Emniyet kemerlerini bağlamak için 1 (şekil 83) dilini alarak "klik" sesini duyana kadar 2 kilidinin içine yerleştiriniz.
Kemeri takarken eğer kemer sıkışırsa, kısa bir bölümünün geriye sarılmasına izin verip, yavaşça yeniden dışarı doğru çekiniz.
Kemeri serbest bırakmak için butona (1-şekil 83) basınız. Kemerin geriye sarılırken dönmesini önlemek için, kemeri elinizle yönlendiriniz.
Kemer, toplayıcıdan çözülüp, yolcunun vücudunu otomatik olarak, ona hareket özgürlüğü sağlayacak şekilde sarar.
Dik yokuşlarda kemer kilitlenebilir. Bu normaldir. Toplayıcı mekanizma, kemer hızla çekildiğinde, ani fren yapıldığında, çarpışma durumunda veya yüksek hızda viraj dönerken kilitlenir.
Arka emniyet kemerlerini aşağıdaki şekilde takınız (şekil 84).
Arka orta koltuktaki emniyet kemeri
Diğer emniyet kemerlerinden farklı olarak bu kemerde iki adet kilit ve iki adette metal kilitleme kancası bulunmaktadır. Bu şekilde emniyet kemerini koltuktan çözmek ve sırtlığın uzun parçasını (2/3) katlamak mümkündür (daha fazla bilgi için "Koltuklar" bölümünü referans alınız).
Emniyet kemerini bağlamak için aşağıdaki gibi hareket ediniz:
- Orta koltuğa oturup emniyet kemerini bükülmelere meydan vermeden üst sarıcısından normal bir şekilde çıkartınız.
- Sol taraftaki kilide (üzerinde kırmızı renkli çözme butonu bulunmayan) orta koltuğun emniyet kemerinin diyagonal parçasının sonunda bulunan birinci kancalama dilini takınız.
- Sağ kilide emniyet kemerini çözmek için kemerin karın bölgesine isabet eden kısmının sonunda bulunan kancalama dilini takınız.
- Emniyet kemerini çözmek için kemerin karın bölgesine isabet eden kısmında bulunan kırmızı renkli butona basıp kancalama dilini kurtarınız.
DİKKAT Arka koltuk sırtlığı dikey pozisyonda iken orta koltuğun emniyet kemerinin diyagonal parçasının sonunda bulunan birinci kancalama dilinin daima doğru bir şekilde sol kilide (üzerinde kırmızı renkli çözme butonu bulunmayan) kancalanmış olduğundan emin olunuz.
EMNİYET KEMERİ YÜKSEKLİĞİNİN AYARLANMASI
Üç farklı yükseklik ayarı mümkündür.
Mekanizmayı yukarıdan aşağıya doğru ayarlamak için 1 butonuna (şekil 86) basınız, aşağı doğru inecektir.
Mekanizmayı aşağıdan yukarıya doğru ayarlamak için ise herhangi bir butona basmadan yine 1 nolu butonun altından itmek yeterlidir.
Emniyet kemerinin yüksekliğini daima kullanıcıya uygun olarak ayarlayınız.
Bu, çarpışma durumunda oluşabilecek yaralanma riskini en aza indirgeyebilir.
Kayış yaklaşık olarak omuz ve boynun arasından ortalayarak geçiyorsa emniyet kemeri doğru ayarlanmıştır.
UYARI
67) Otomobil hareket halinde iken 3 butonuna asla basmayınız.
68) Şiddetli bir çarpışma halinde, kemer takmamış olan arka koltuktaki yolcuların riske maruz kalmalarının yanı sıra, ön koltuktaki yolcular için de tehlike oluşturduğu unutulmamalıdır.
69) Kemerlerin yüksekliği araç durur konumdayken ayarlanmalıdır.
70) Ayarı yaptıktan sonra, kemerin ön ayar konumlarından birinde sıkıca sabitlendiğine emin olunuz. Önceden belirlenmiş konumlarda yerinden çıkma gerçekleşmezse bunu yapmak için düğme basılı değilken cihazın yerine oturmasını sağlamak için biraz daha kuvvet uygulayınız.