KIA Cee'd - Kullanim Kilavuzu 2019 > Emniyet kemeri önlemleri
UYARI
- Araçtaki tüm yolcular daima emniyet kemerlerini takmalıdır.
Emniyet kemerleri ve çocuk koltukları bir kaza veya ani bir frenleme durumunda araçtaki tüm yolcuların ciddi hatta ölümcül bir şekilde yaralanması riskini azaltır. Emniyet kemeri kullanılmaması durumunda yolcular şişmekte olan hava yastığına çok yaklaşabilir ve araç içindeki yapılara çarpabilir veya aracın dışına fırlayabilir. Düzgün bir şekilde takılmış emniyet kemerleri bu tehlikeleri azaltabilir.
Bu el kitabında yer alan, emniyet kemerleri, hava yastıkları ve koltuklarla ilgili önlemlere daima uyunuz.
- Asla kolay kırılabilecek nesneler üzerinden geçecek şekilde emniyet kemeri takmayınız. Ani bir duruş veya darbe olursa, emniyet kemeri ona zarar verebilir.
Bebek veya küçük çocuk
Ülkenizdeki özel gereklilikler hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Çocuk ve/veya bebek koltukları düzgün bir şekilde yerleştirilmeli ve arka koltuğa takılmalıdır. Bu koltukların kullanımı ile ilgili daha fazla bilgi için, bu bölümdeki "Çocuk güvenlik sistemi" konusuna bakınız.
UYARI
Bebekler ve çocuklar da dahil olmak üzere aracınızdaki her birey gereği gibi emniyet altına alınmalıdır. Araç içinde seyir halindeyken çocukları kesinlikle kollarınızda ya da kucağınızda tutmayınız. Çarpışma esnasında ortaya çıkan şiddetli darbelerin etkisiyle çocuk kucağınızdan kayıp aracın içine fırlayabilir.
Çocuğunuzun boyuna ve ağırlığına uygun bir çocuk koltuğu kullanınız.
NOT
Küçük çocukları kaza sırasında yaralanmalara karşı korumanın en iyi yolu onları, ülkenizdeki Güvenlik Standartlarını karşılayan ve arka koltuğa düzgün bir şekilde takılmış bir çocuk koltuğuna oturtmaktır. Bir çocuk koltuğu almadan önce, üzerinde ülkenizin Güvenlik Standartlarını karşıladığını gösteren bir etiket olduğundan emin olunuz. Bu çocuk koltuğu, çocuğunuzun boyuna ve ağırlığına uygun olmalıdır. Uygun olup olmadığını anlamak için koltuğun üzerindeki etikete bakınız. Bu bölümdeki "Çocuk güvenlik sistemi" konusuna bakınız.
Daha büyük çocuklar
Çocuk koltuğuna oturtulamayacak kadar büyümüş olan çocuklar mutlaka arka koltukta ve kucak/omuz kemerleri bağlanmış bir şekilde seyahat etmelidir. Emniyet kemerinin kucak kısmı, kalçaları saracak ve mümkün olduğunca alçak olacak şekilde takılmalıdır. Kemerin tam oturup oturmadığını düzenli olarak kontrol ediniz. Çocuğun hareketleri emniyet kemerinin ideal konumunu bozabilir.
Çocuklar arka koltuğa takılmış sağlam bir çocuk koltuğunda seyahat ettikleri müddetçe, olası bir kazadan en az seviyede etkileneceklerdir.
Daha büyük bir çocuğun (12 yaşın üzerinde) 12) ön koltuğa oturtulması gerekiyorsa, çocuk mevcut kucak/omuz kemeri ile emniyet altına alınmalı ve koltuk mümkün olduğunca geri konuma alınmalıdır. 12 yaşından küçük çocuklar arka koltukta güvenli bir şekilde oturtulmalıdır. 12 yaşından küçük bir çocuğu ASLA ön koltuğa oturtmayınız. Aracın ön koltuğuna ASLA arkaya bakan bir çocuk koltuğu takmayınız.
Kemerin omuz kısmı çocuğun boynuna ya da yüzüne hafifçe temas ediyorsa, çocuğu koltuğun orta kısmına yaklaştırınız.
Kemer hala çocuğun yüzüne ya da boynuna temas ediyorsa, çocuğun çocuk koltuğu kullanmaya devam etmesi gerekebilir.
UYARI - Küçük çocuklarda omuz kemeri
- Araç hareket halindeyken kemerin omuz kısmının çocuğun boynuna ya da yüzüne temas etmesine kesinlikle izin vermeyiniz.
- Emniyet kemerleri doğru takılmazsa ya da ayarlanmazsa, çocuk ciddi bir şekilde yaralanabilir ya da hayati riskle karşı karşıya kalabilir.
Hamile bayanlar
Bir kaza esnasında yaralanma riskini azaltmak için hamile kadınların emniyet kemeri takmaları tavsiye edilmektedir. Emniyet kemeri kullanıldığında, kemerinin kucak kısmı karnın üzerinde değil, mümkün olduğunca alçak ve kalçaları sıkıca kavrayacak konumda olmalıdır. Özel tavsiyeler için bir doktora danışın.
UYARI - Hamile bayanlar
Hamile kadınların kemerin kucak kısmını asla bebeğin bulunduğu karın bölgesi üzerinden ya da bir kaza anında kemerin bebeğin ciddi zarar görmesine yol açabileceği bir alan olan karın üstü bölgeden geçirmemeleri gerekir.
Yaralılar
Yaralı bir kişi taşınırken emniyet kemeri kullanılmalıdır. Bunun gerekli olduğu durumda, tavsiye almak için bir hekime danışmalısınız.
Kişi başına tek emniyet kemeri
İki kişi (çocuklar da dahil olmak üzere) asla bir emniyet kemerini ortak olarak kullanmamalıdır. Bu kaza anında oluşabilecek yaralanmaların ciddiyetini artırabilir.
Dik konumda oturmak
Bir kaza sırasında yaralanma riskini azaltmak ve emniyet sisteminden en üst seviyede fayda sağlayabilmek için, araç hareket halindeyken tüm yolcular koltukların da dik bir şekilde oturmalı ve ön koltuklar dik konumda olmalıdır. Yolcunun arka koltukta yatması veya ön koltuğun yatırılmış olması durumunda emniyet kemeri gereken korumayı sağlayamaz.
UYARI
Koltuk arkalıkları yatırılmış bir şekilde yolculuk yapmak bir kaza veya ani frenleme esnasında ciddi hatta ölümcül şekilde yaralanma riskini artırır. Koltuk arkalıklarının yatırılması aracınızdaki emniyet sisteminin (emniyet kemerleri ve hava yastıkları) sağladığı korumayı büyük ölçüde azaltır Emniyet kemerleri kalçalarınızın ve göğsünüzün üzerinden geçecek şekilde takılmalıdır. Koltuk arkalığı ne kadar yatırılırsa, koltukta oturan kişinin kalçalarının kucak kemerinin altından kayma riski de o kadar artar. Bu durum, ciddi iç yaralanmalar ve yolcunun boynunun omuz kemerine takılmasına neden olabilir Sürücüler ve yolcular koltuklarında daima, arkalarına yaslanmış, emniyet kemerlerini takmış ve koltuk arkalıkları dik konuma getirilmiş bir şekilde oturmalıdır.