Fiat Egea - Kullanim Kilavuzu 2016 > Karoser
OTOMOBİLİN KÖTÜ HAVA ŞARTLARINDAN KORUNMASI
Otomobil karoser koruması için en etkili teknolojik yöntemlerle üretilmiştir.
Bu çözümler şunlardır:
- Otomobilin paslanma ve çizilmeye karşı dirençli olmasını sağlayan boya sistemleri ve ürünleri.
- Pasa karşı yüksek direnci olan galvanizli (veya ön işlem görmüş) çelik sac kullanılması.
- Gövdenin altına, motor bölmesine, çamurluk iç kısımlarına ve diğer parçalara yüksek koruyucu özelliklere sahip, balmumu ihtiva eden ürünlerin püskürtülmesi.
- Dış etkiye açık; kapı altı, çamurluk içleri ve kenarlar gibi bölgelerin korunması için plastik kaplama malzemelerinin püskürtülmesi.
- İçeride pas oluşturabilecek yoğuşma ve nem ceplerinin önlenmesi için "açık" kutulu bölümlerin kullanımı.
GÖVDENİN VE ALT KISIMLARIN GARANTİSİ
Otomobiliniz bütün orjinal karoser konstrüksiyonu ve gövde parçaları pas nedeni ile delinmeye karşı garanti kapsamındadır. Bu garantinin genel şartları için "Garanti Kitapçığı"na bakınız.
KAROSERİN BAKIMI
Boya
Boyada aşınma veya derin çizikler olması halinde, pas oluşumunu engellemek için hemen rötuş yaptırınız.
Boyanın iyi durumda kalabilmesi için yapılacak en temel işlem otomobilin yıkanmasıdır, yıkama işleminin sıklığı otomobilinizin kullanıldığı şartlara ve çevreye bağlıdır. Örneğin otomobilinizi hava kirliliğinin yüksek olduğu yerlerde kullanıyorsanız, tuz serpilmiş yollarda kullanıyorsanız, sık sık yıkamanız tavsiye edilir.
Aracın bazı bölümleri mat boya ile kaplı olabilir, bu bölümleri korumak özel bir dikkat gerektirir: Bu paragrafın sonundaki uyarılara dikkat ediniz. 62) Otomobilinizi doğru şekilde yıkamak için:
- Otomatik yıkama makinelerinde hasar görmesini önlemek için, anteni tavandan sökünüz.
Eğer yüksek basınçlı su kullanılıyorsa, gövdenin hasar görmemesi için su püskürtücüsünün en az 40 cm uzaktan kullanılmasını sağlayınız. Uzun vadede, basınçlı su kullanımının gövdeye zarar verebileceği unutulmamalıdır.
Gövdeyi düşük basınçlı su ile ıslatınız.
Süngeri sık sık sabunlu suya batırarak, otomobili yıkayınız.
Su ile iyice durulayıp, hava püskürterek kurutunuz veya güderi bir bez ile kurulayınız.
Kuruturken suyun bulunabileceği kapı kenarları, kaput ve farların etrafı gibi gözle az görülür alanlara özellikle dikkat ediniz. Yıkama işleminden hemen sonra otomobili kapalı bir alana götürmeyip, açıkta bırakarak üzerindeki suyun buharlaşmasını sağlayınız.
Otomobilinizi, uzun süre güneşte park edilmiş ise veya motor kaputu sıcak iken yıkamayınız; boyanın cilasını bozarsınız.
Dış plastik parçalar da otomobilin geri kalanıyla aynı şekilde temizlenmelidir.
DİKKAT
Mümkün olan yerde ağaç altına park etmeyin; bir çok ağacın ürettiği reçinemsi maddeler boyaya mat bir görünüm verip paslanma sürecini hızlandırma olasılığını artırır.
DİKKAT Kuş pislikleri, derhal büyük bir dikkatle yıkanmalıdır. Bunların asidi zararlıdır.
Camlar
Özel cam temizleyicisi ürünlerini kullanınız. Camı çizmemek veya şeffaflığa hasar vermemek için temiz kumaşlar kullanınız.
DİKKAT Rezistansa zarar vermemek için, rezistanslı arka camın iç kısmını rezistansların yönüne paralel olarak yavaşça siliniz.
Ön farlar
Yumuşak ve nemli bir bez ve araba deterjanı kullanınız.
DİKKAT Ön farları temizlemek için aromatik maddeler (örn. benzin) veya keton (örn. aseton) kullanmayınız.
DİKKAT Otomobili yüksek basınçlı su ile yıkarken suyu otomobilin farlarından en az 20 cm mesafede tutunuz.
Motor bölümü
Kış sonunda, motor bölmesinin içi su jeti doğrudan elektronik kumanda birimlerine tutulmadan dikkatlice yıkanmalıdır.
Motoru yıkatmak için uzman bir servis ile temasa geçmeniz tavsiye edilir.
DİKKAT Otomobil; motor soğuk ve anahtar STOP konumundayken yıkanmalıdır. Yıkama işleminden sonra çeşitli korumaların (lastik kapaklar ve çeşitli kaplamalar gibi) hasar görmediğinden veya çıkmadığından emin olunuz.
UYARI
61) Araç boyasının estetik görünümünü korumak amacıyla kullanılan aşındırıcı ürünler ve/veya cila aracı temizlemek için kullanılmamalıdır.
62) Yıkama istasyonlarında silindirler ve/veya fırçalar ile yıkamamaya özen gösteriniz. Aracı sadece nötr pH deterjanlar ile elinizle yıkayınız: Islak uygun bir bez ile kurulayınız. Aracı temizlemek için aşındırıcı ürünler ve/veya cilalar kullanılmamalıdır. İçerdikleri asit zararlı olduğundan kuş pisliklerinin derhal ve iyice yıkanması gerekir. Aracı ağaç altına park etmemeye (mümkünatı varsa) özen gösteriniz: Kuruduklarında sadece aşındırıcı ürünler ve/veya cilalar ile çıkarılması mümkün olabildiğinden bitkisel reçineleri hemen çıkarınız, uzun süre beklemeleri, boyanın kendine özgü matlığını değiştirebileceğinden, tavsiye edilmez.
Ön camı ve arka camı temizlemek için saf cam yıkama sıvısı kullanmayınız; minimum %50'sini su ile durultunuz. Saf cam yıkama sıvısını sadece dış sıcaklık koşulları nedeniyle mutlaka gerekli olduğunda kullanınız.
UYARI
7) Deterjanlar suları kirletir. Bu sebepten dolayı araç, yıkama esnasında kullanılan suyun toplanabildiği ve arıtılabildiği tesislerde yıkanmalıdır.