Fiat Egea - Kullanim Kilavuzu 2016 > Jantlar ve lasti̇kler
GÜVENLİK İLE İLGİLİ BİLGİLER
İki haftada bir ve uzun yolculukların öncesinde tüm lastiklerin ve stepnenin basıncını kontrol ediniz. Hava basınç değerlerinin, lastikler soğukken veya soğuyuncaya kadar beklendikten sonra ölçülmesi gerekir.
Doğru basınç değerleri için "Teknik Özellikler" bölümündeki "Lastikler" konusuna bakınız.
Yanlış basınç anormal lastik aşınmasına yol açar (şekil 193):
Normal basınç: Lastik homojen şekilde aşınır.
Normalden az basınç: Lastik kenarlardan aşınır.
Yüksek basınç: Lastik Orta kısımlardan aşınır.
Lastikler lastik dişleri 1.6 mm'den daha az olursa değiştirilmelidir.
ÖNEMLİ NOTLAR
Lastiklerin hasar görmemesi için, aşağıda belirtilen önlemleri uygulayınız:
- Ani fren yapmaktan, sert kalkıştan kaçınınız ve kaldırım taşları, çukur kenarları veya diğer engellere çarpmayınız.
- Lastiklerde anormal şişlikler, düzensiz aşınmalar ve lastik yanaklarında kesilmeler olup olmadığını periyodik olarak kontrol ediniz.
- Aracınızı aşırı yüklemekten kaçınınız: Jantlar ve lastiklerde ciddi bir hasara sebep olabilir.
- Her 10.000/15.000 kilometrede bir lastiklerin yerini değiştirin, ancak (lastiklerin "tek yönlü" olması halinde) yeri değiştirilen lastikleri aracın aynı tarafında tutmaya dikkat ediniz. Sırt dizaynı tek yönlü tipte olan lastikler yanak kısımlarında bulunan ok işaretleri ile tanınır, zira bu oklar lastiğin öngörülen dönüş yönünü göstermekte olup, bu yöne kesinlikle riayet edilmelidir. Sadece bu şekilde lastikler yol tutuşu, sessizlik, aşınmaya direnç ve ıslak zeminde su drenajı gibi özelliklerini muhafaza edebilirler.
- Lastikler çok fazla kullanılmasa da
eskir. Dişlerde ve yanaklarda oluşan
çatlaklar, lastiğin eskidiğinin işaretidir.
Her halükarda, lastikler bir araçta 6 seneden fazla bir süredir bulunuyorsa hala kullanılıp kullanılamayacaklarının değerlendirilmesi için uzman bir personel tarafından kontrol edilmelidirler. Ayrıca stepneyi de kontrol etmeyi unutmayınız.
- Nereden geldiği belli olmayan lastikleri kullanmaktan kaçınınız.
- Kısmen veya tamamen inik durumda lastiklerle yolculuk yapmaktan kaçınmalıdır, zira bu hem aracın güvenliği için tehdit oluşturur, hem de lastiklerin bir daha onarılamayacak şekilde zarar görmelerine sebep olur.
- Bir lastik değiştirilecekse şişirme supabını da değiştiriniz.
JANTLAR VE LASTİKLER
Araçta kullanılan jant ve lastiklerin özellikleri "Teknik bilgiler" bölümündeki "Tekerlekler" paragrafında verilmiştir.
KAR ZİNCİRLERİ
9 mm'lik kar zincirleri 205/55 R16 ve 195/65 R15 lastiklerinde kullanılabilir.
Önemli
Kar zincirlerinin kullanımı, her ülkenin yerel kanunlarına uygun olmalıdır. Bazı ülkelerde M+S (Çamur ve Kar) kod işaretli lastikler kış donanımı olarak düşünülür; bu yüzden onların kullanımı kar zincirlerine eşittir.
Kar zincirleri sadece ön tekerleklere uygulanabilir.
Birkaç metre gidildikten sonra kar zincirlerinin gerginliğini kontrol ediniz.
DİKKAT Kar zincirlerinin orjinal boyutlarda olmayan lastiklerle kullanımı araca zarar verebilir.
DİKKAT Ön ve arka akslarda farklı ebatta veya farklı tipte (M+S, kar, vb.) lastiklerin kullanımı aracın sürüş kabiliyetini olumsuz olarak etkileyebilir, bu da aracın kontrolünü kaybetmeye ve kazalara sebep olabilir.
LASTİKLERİN YERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİYLE İLGİLİ TAVSİYELER
Ön ve arka lastikler direksiyon hareketlerine, manevralara ve frenlemelere bağlı olarak farklı yüklere ve sarsıntılara tabidir. Bu nedenle maruz kaldıkları aşınma da eşit dağılımlı olmaz.
Bunun önüne geçmek için uygun zaman aralıklarıyla lastiklerin yerleri değiştirilebilir. Bu işleme lastik rotasyonu, lastiklerin aracın üzerindeki pozisyonlarını değiştirme adı verilir.
Dolayısıyla her bir lastik aracın farklı bir ekseni üzerinde çalışacaktır.
Lastik rotasyonu yol tutuşunu sabit etkinlikte tutmaya, ıslak, çamurlu ya da karlı zeminlerde çekiş gücünü muhafaza etmeye, böylece aracın manevra kabiliyetine katkı sağlar.
Lastiklerin anormal bir aşınmaya maruz kalmaları halinde, bunun nedeni belirlenmeli ve yetkili bir Fiat servisine başvurularak gerekli düzeltme işlemi yaptırılmalıdır.
Önerilen lastik dönüş yönü gösterilmektedir (şekil 194) (ok işareti aracın seyir yönünü göstermektedir).
UYARI
161) Aracın yol tutuşunun doğru lastik basınçlarına bağlı olduğunu unutmayınız.
162) Eğer lastik basıncı çok düşükse lastik çok ısınacaktır ve bu durumda ciddi olarak hasar görebilir.
163) Tek yönlü lastikleri aracın sağ tarafından sol tarafına veya tersi şeklinde değiştirmekten kaçınınız. Bu tip lastikler sadece ön akstan arka aksa veya tersi şeklinde değiştirilebilir. Lastikleri otomobilin aynı tarafında muhafaza etmek gerekir.
164) Alaşımlı jantlara asla sıcaklığın 150ºC'yi geçtiği boyama işlemleri uygulamayınız. Jantın mekanik özellikleri bozulabilir.
165) Havası kısmen veya tamamen inik lastiklerle yolculuk yapmak güvenlik problemlerine yol açabileceği gibi, inik lastiğin telafisi mümkün olmayan şekilde hasar görmesine de sebep olabilir.
UYARI
60) Kar zincirleri takıldığında aracınızı düşük hızda kullanınız; 50 km/saat'i geçmeyiniz.
Çukur, basamak ve kaldırımlardan kaçınınız. Araca ve yol yüzeyine zarar vermemek için karla kaplı olmayan yollarda zincirle uzun mesafeler gitmeyiniz.
OTOMOBİLİN UZUN SÜRE KULLANILMAMASI
Eğer otomobiliniz uzun müddet çalıştırılmayacaksa aşağıda verilen tedbirlere dikkat edilmelidir:
- Otomobili kapalı, kuru ve mümkünse yeterli havalandırması olan bir yere park ediniz.
- Herhangi bir vitese takınız ve el freninin çekilmediğini kontrol ediniz.
- Akünün kutup başından negatif kablo başlığını sökün ve akünün doluluk durumunu kontrol ediniz. Aracın uzun süre kullanılmadan yatacağı hallerde bu kontrol her üç ayda bir yapılmalıdır.
- Akünün aracın elektrik sisteminden ayrılmadan (kutup başları sökülmeden) bırakılması halinde, doluluk durumunu tespite yönelik kontrol her otuz günde bir yapılmalıdır.
- Boyalı bölümleri temizleyiniz ve korumak için koruyucu cila yapınız.
- Parlak metal bölümleri özel bir ürün ile temizleyiniz ve koruyunuz.
- Aracı bezden veya hava alan tipte
plastik malzemeden yapılmış bir
branda ile örtün ve kaportası üzerinde
birikmiş toz varsa bu işlem sırasında
sürtünme ile tozların boyalı yüzeylerde
çizikler oluşturmamasına dikkat edin.
Kompakt ve hava geçirmez tipte brandalar kullanmayınız, bu tipte brandalar araç yüzeyinde biriken nemin buharlaşmasına engel olur.
- Lastikleri normal basınçlarından 0,5 bar daha yüksek basınçla şişiriniz ve basıncı aralıklarla kontrol ediniz.
- Motor soğutma sistemi sıvısını boşaltmayınız.
- Otomobilin kullanılmaz (atıl) durumda bir veya iki hafta bırakılacağı her seferinde, motoru rölantide tutarak klima sistemini 5 dakika kadar çalıştırınız ve bunu yaparken klimayı dış havaya, fanı da maksimum hıza göre ayarlayınız. Bu işlem sistemin gereken şekilde yağlanmasını sağlayacak, tekrar çalıştırma sırasında kompresörün zarar görmesini önleyecektir.
DİKKAT Akünün elektrik beslemesini kesmeden önce, kontak anahtarının STOP konumuna getirilmesi, sürücü tarafındaki kapının da kapatılması üzerinden en az bir dakika süre geçmesini bekleyin. Akünün elektrik bağlantısı tekrar kurulurken kontak anahtarının STOP konumunda, sürücü tarafı kapısının da kapalı durumda olduğundan emin olunuz.