KIA Cee'd - Kullanim Kilavuzu 2019 > Kilitlenme Önleyici Fren Sistemi (ABS)
UYARI
ABS (veya ESC) hatalı veya tehlikeli sürüş manevralarından kaynaklanan kazaları önleyemez.
Acil frenleme esnasında aracın kontrolü artırılmış olsa da, aracınız ile aracınızın önündeki nesneler arasında mutlaka güvenli bir mesafe bırakınız.
Zorlu yol koşullarında aracın hızı mutlaka düşürülmelidir.
Tekerlek kilitlenmesini önleyen fren sistemi (veya Elektronik Denge Kontrol Sistemi) ile donatılmış olan araçların frenleme mesafesi, aşağıda belirtilen yol koşullarında bu sisteme sahip olmayan araçlarınkinden daha fazla olabilir.
Bu koşullar altında araç daha düşük hızlarda kullanılmalıdır:
- Bozuk, çakıl veya karla kaplı yollarda.
- Lastik zinciri takılıyken
- Yol yüzeyinin aşındığı veya üzerinde farklı yüzey yüksekliklerinin olduğu yollarda.
ABS (veya ESC) ile donatılmış araçların güvenlik özellikleri yüksek hızlarda kontrol edilmemelidir.
Bu, sizin ve diğerlerinin hayatını tehlikeye atabilir.
ABS sistemi, tekerleklerin hızını daima algılar. Tekerlekler kilitlenecek olursa, ABS sistemi tekerleklere defalarca hidrolik fren basıncı uygular.
Tekerleklerin kilitlenebileceği bir konumda fren pedalına bastığınızda, frenlerden gelen bir "titreşim" sesi duyabilir veya fren pedalında hafif bir hareket hissedebilirsiniz. Bu normal bir durumdur, ve ABS sisteminin devrede olduğunu gösterir.
Acil durumlarda ABS sisteminden en üst düzeyde yararlanmak istiyorsanız, fren pedalına uyguladığınız kuvveti değiştirmeye veya frenlerinizi pompalamaya kalkmayınız. Fren pedalına mümkün olduğunca veya içinde bulunduğunuz koşullar elverdiği ölçüde kuvvetli bir şekilde basınız ve ABS sisteminin frenlere gelen gücü kontrol etmesine izin veriniz.
NOT
Motor çalıştırıldıktan sonra araç hareket etmeye başladığında motor bölmesinden "klik" sesi gelebilir. Bu normal bir durumdur ve tekerlek kilitlenmesini önleyen fren sisteminin sorunsuz bir şekilde çalıştığını gösterir.
- Aracınız ABS ile donatılmış olsa dahi durmak için yeterli bir duruş
mesafesine ihtiyaç duyacaktır.
Güvenli bir takip mesafesini daima koruyunuz.
- Virajlarda daima yavaşlayınız.
ABS yüksek hızlarda meydana gelebilecek kazaları önleyemez.
- Gevşek ya da dengesiz zeminli yollarda, ABS'nin devreye girmesi, duruş mesafesinin standart fren sistemi bulunan araçlara oranla uzamasına neden olabilir.
DİKKAT
- ABS uyarı lambası yanar ve yanık kalırsa, ABS sisteminde bir sorun olabilir. Bu gibi bir durumda, frenler standart fren sistemi gibi çalışacaktır.
- ABS uyarı lambası kontak anahtarı ON konumuna alındıktan
sonra yaklaşık 3 saniye boyunca yanık kalacaktır. Bu süre zarfında, ABS kendi
kendini teşhis işlemini gerçekleştirecektir ve her şey yolundaysa, uyarı lambası
sönecektir.
Lamba açık kalırsa, ABS ile ilgili bir sorun olabilir. Bu durumda sistemi yetkili bir bakım servisine kontrol ettirmenizi tavsiye ederiz. Kia, yetkili bir Kia servisi ile irtibata geçmenizi tavsiye etmektedir.
DİKKAT
- Buzlu yollar gibi, yol tutuşunun oldukça düşük olduğu yollarda
sürüş yapıyorsanız ve sık sık frene basıyorsanız, ABS sistemi sürekli devreye
girebilir ve dolayısıyla da ABS uyarı lambası devamlı yanabilir.
Aracınızı güvenli bir yere çekiniz ve motoru durdurunuz.
- Motoru tekrar çalıştırın. ABS uyarı lambası sönüyorsa, ABS sistemi normal demektir. Aksi takdirde, ABS sisteminde bir sorun olabilir. Yetkili bir servis ile irtibata geçmenizi tavsiye ederiz. Bu durumda sistemi yetkili bir bakım servisine kontrol ettirmenizi tavsiye ederiz. Kia, yetkili bir Kia servisi ile irtibata geçmenizi tavsiye etmektedir.
NOT
Akünün boşalması nedeniyle motorun akü takviyesiyle çalıştırılması durumunda, motor düzgün çalışmayabilir ve bu esnada ABS uyarı lambası yanabilir. Bu durum düşük akü voltajından kaynaklanmaktadır. ABS sisteminde bir arıza olduğu anlamına gelmez.
- Frenleri pompalamayınız!
- Aracı kullanmadan önce aküyü şarj ettiriniz.