KIA Cee'd - Kullanim Kilavuzu 2019 > Kilitlenme Önleyici Fren Sistemi (ABS)

Aracınızı sürerken / Fren Sistemi / Kilitlenme Önleyici Fren Sistemi (ABS)

UYARI

ABS (veya ESC) hatalı veya tehlikeli sürüş manevralarından kaynaklanan kazaları önleyemez.

Acil frenleme esnasında aracın kontrolü artırılmış olsa da, aracınız ile aracınızın önündeki nesneler arasında mutlaka güvenli bir mesafe bırakınız.

Zorlu yol koşullarında aracın hızı mutlaka düşürülmelidir.

Tekerlek kilitlenmesini önleyen fren sistemi (veya Elektronik Denge Kontrol Sistemi) ile donatılmış olan araçların frenleme mesafesi, aşağıda belirtilen yol koşullarında bu sisteme sahip olmayan araçlarınkinden daha fazla olabilir.

Bu koşullar altında araç daha düşük hızlarda kullanılmalıdır:

ABS (veya ESC) ile donatılmış araçların güvenlik özellikleri yüksek hızlarda kontrol edilmemelidir.

Bu, sizin ve diğerlerinin hayatını tehlikeye atabilir.

ABS sistemi, tekerleklerin hızını daima algılar. Tekerlekler kilitlenecek olursa, ABS sistemi tekerleklere defalarca hidrolik fren basıncı uygular.

Tekerleklerin kilitlenebileceği bir konumda fren pedalına bastığınızda, frenlerden gelen bir "titreşim" sesi duyabilir veya fren pedalında hafif bir hareket hissedebilirsiniz. Bu normal bir durumdur, ve ABS sisteminin devrede olduğunu gösterir.

Acil durumlarda ABS sisteminden en üst düzeyde yararlanmak istiyorsanız, fren pedalına uyguladığınız kuvveti değiştirmeye veya frenlerinizi pompalamaya kalkmayınız. Fren pedalına mümkün olduğunca veya içinde bulunduğunuz koşullar elverdiği ölçüde kuvvetli bir şekilde basınız ve ABS sisteminin frenlere gelen gücü kontrol etmesine izin veriniz.

NOT

Motor çalıştırıldıktan sonra araç hareket etmeye başladığında motor bölmesinden "klik" sesi gelebilir. Bu normal bir durumdur ve tekerlek kilitlenmesini önleyen fren sisteminin sorunsuz bir şekilde çalıştığını gösterir.

Kilitlenme Önleyici Fren Sistemi (ABS)

DİKKAT

DİKKAT

NOT

Akünün boşalması nedeniyle motorun akü takviyesiyle çalıştırılması durumunda, motor düzgün çalışmayabilir ve bu esnada ABS uyarı lambası yanabilir. Bu durum düşük akü voltajından kaynaklanmaktadır. ABS sisteminde bir arıza olduğu anlamına gelmez.

Diger materyaller:

 KIA Cee'd - Kullanim Kilavuzu 2019 > Yokuş kalkiş desteği̇ (mevcutsa)

Yokuş Kalkış Desteği, sürücü fren pedalına basarak aracı tamamen durdurduktan sonra fren pedalına basılmamış olsa bile aracı tamamen durdurur. Kurulum Sürücü kapısı, motor kaputu ve bagajı kapalıyken, sürücü emniyet kemerini bağlayınız veya fren pedalına basınız ve ardından Yokuş Kalkış Desteği düğmesine basınız. Beyaz YOKUŞ KALKIŞ DESTEĞİ göstergesi yanar ve sistem bekleme konumunda olacaktır. Fren pedalına basarak aracı tamamen durdurduğunuzda, YOKUŞ KALKIŞ DESTEĞİ göstergesi beyazdan yeşile döner. Fren pedalını bıraksanız bile araç hareketsiz kalacaktır. EPB uygulanırsa, Yokuş Kalkış Desteği serbest bırakılır.

 KIA Cee'd - Kullanim Kilavuzu 2019 > Elektronik Denge Kontrolü (ESC)

Elektronik Denge Kontrolü (ESC) viraj alırken aracın dengesini sağlamak amacıyla tasarlanmış bir sistemdir.

 Renault Megane - Kullanim Kilavuzu 2020 > Multi-Sense

Seçilen moda ve araca göre, MULTI-SENSE sistemi seyri, ortam aydınlatmasını ve motorun sesini ve düzgünlüğünü kumanda eder: Sport, ECO, Neutral ve Comfort modları ön ayarlıdır ve özelleştirilebilir ışık ortamları ve motor ses seviyeleri ile ilişkilendirilmiştir; Perso modu tem olarak özelleştirilebilir.