KIA Cee'd - Kullanim Kilavuzu 2019 > İyi sürüş uygulamaları
- Gaz pedalı basılı konumdayken, asla vites kolunu P (Park) veya N (Boş) konumundan başka bir konuma almayınız.
- Araç hareket halindeyken asla vites kolunu P (Park) konumuna almayınız.
- Vitesi R (Geri) ya da D (Sürüş) konumuna almadan önce aracın tamamen durduğundan emin olunuz
- Asla vitesi boşa alıp yokuş aşağı sürüş yapmayınız Bu, oldukça tehlikeli olabilir Araç hareket halindeyken daima vitesi takılı konumda tutunuz.
- Fren pedalları basılı bir şekilde yol almayınız. Bu, frenlerin aşırı ısınmasına veya arızalanmasına neden olabilir. Uzun bir rampadan aşağı inerken, yavaşlamayı ve vitesi küçültmeyi tercih ediniz. Bunu yaptığınızda, motor freni aracın yavaşlamasına yardımcı olacaktır.
- Vites küçültmeden önce aracın hızını düşürünüz. Aksi takdirde, vites küçültmeniz mümkün olmayabilir.
- Daima park frenini kullanınız.
Aracınızın hareket etmesini önlemek için sadece vitesi P (Park) konumuna getirmekle yetinmeyiniz.
- Kaygan zeminlerde sürüş yaparken aşırı derecede dikkatli olunuz.
Özellikle de fren yaparken, hızlanırken ve vites değiştirirken dikkatli olunuz. Kaygan zeminlerde, aracın hızında ani bir değişimin olması durumunda tahrik tekerleklerinin çekiş gücü azalabilir ve aracın kontrolü yitirilebilir.
- Gaz pedalına yumuşak bir şekilde basmak ve ayağınızı gaz pedalından aynı şekilde çekmek suretiyle aracınızdan üst seviyede performans ve ekonomi sağlarsınız.
UYARI
- Daima emniyet kemerinizi takınız! Çarpışma esnasında, emniyet kemerini takmamış olan yolcu, emniyet kemerini takmış olan yolcuya kıyasla çok daha ağır bir şekilde yaralanma riski taşımaktadır.
- Virajlarda ve dönüşlerde aşırı hız yapmaktan kaçınınız.
- Sert bir şekilde şerit değiştirme ya da hızlı ve keskin dönüşler gibi ani direksiyon simidi manevraları yapmayınız.
- Yüksek hızlarda aracınızın kontrolünü kaybetmeniz durumunda, takla atma riski büyük oranda artar.
- İki ya da daha fazla tekerleğin yoldan çıkması durumunda sürücü aracı tekrar yola sokmak üzere direksiyonu sert bir şekilde çevirirse direksiyon hakimiyeti kaybedilebilir.
- Aracınızın yoldan çıkması durumunda, sert direksiyon manevraları yapmayınız. Bunun yerine aracı tekrar yola sokmaya çalışmadan önce yavaşlamaya çalışınız.
- Hız sınırı levhalarında gösterilen hız sınırlarını asla aşmayınız.
UYARI
Aracınız kara, çamura veya kuma saplanırsa, aracınızı saplandığı yerden çıkarmak için ileri geri hareket ettiriniz. Aracın yakınında insanlar veya nesneler varsa bu prosedürü gerçekleştirmeyiniz.
Aracı saplandığı yerden çıkarmak için ileri geri hareket ettirirken araç öne veya arkaya doğru aniden kayabilir ve aracın çevresindeki insanların veya nesnelerin zarar görmesine neden olabilir.
Dik yokuşta kalkış
Dik bir yokuşta kalkış yapmak için, fren pedalına basınız ve vites kolunu D (Sürüş) konumuna getiriniz. Aracın yük durumuna ve yokuşun eğimine bağlı olarak uygun bir vites seçiniz ve ayağınızı fren pedalından çekiniz.
Park frenini serbest bırakırken fren pedalına yavaş yavaş basınız.