KIA Cee'd - Kullanim Kilavuzu 2019 > Ekonomik çalışma
Aracınızın yakıt ekonomisi esas olarak sürüş tarzınıza ve aracınızı kullandığınız yere ve zamana bağlıdır.
Bu faktörlerin her biri bir litre yakıtla kaç kilometre gidebileceğinizi etkiler.
Aracınızı olabildiğince ekonomik şekilde çalıştırmak, hem yakıttan hem de onarımdan kaynaklı masraflardan tasarruf etmek için aşağıdaki önerilerden faydalanınız.
- Aracınızı zorlamadan sürünüz.
Makul bir seviyeye kadar hızlanınız.
Ani veya tam gaz kalkışlardan kaçınınız ve hızınızı belli bir seviyede tutmaya çalışınız. Trafik ışıkları arasında hız yapmayınız. Gereksiz yere sürekli hız değiştirmemek için aracınızın hızınızı trafiğe göre ayarlayınız.
Mümkünse yoğun trafiğe girmemeye çalışınız.
Gereksiz frenlemelerden kaçınmak için diğer araçlarla aranızda belli bir mesafeyi koruyunuz. Bu, aynı zamanda frenlerin aşınmasını da azaltır.
- Aracınızı makul bir hızda sürünüz.
Ne kadar hızlı sürerseniz, o kadar çok yakıt harcarsınız. Aracınızı, özellikle otobanda, makul bir hızda kullanmak yakıt tüketimini azaltmanın en etkili yollarından biridir.
- Fren pedalları basılı bir şekilde yol almayınız. Bu, yakıt tüketiminin artmasına aynı zamanda da bu parçaların aşınmasına neden olabilir. Ek olarak, ayağınızı fren pedalı üzerinde tutarak sürüş yapmanız frenlerin aşırı ısınmasına neden olabilir ki bu da, frenlerin verimini düşürebilir ve çok daha ciddi sonuçlara yol açabilir.
- Lastiklerinize iyi bakınız. Lastik basınçlarının tavsiye edilen değerlerde olmasını sağlayınız. Lastik basıncının tavsiye edilen değerin çok altında veya çok üstünde olması lastiklerin erken aşınmasına neden olur. Lastik basınçlarını en az ayda bir kez kontrol ediniz.
- Rot ayarının doğru şekilde yapıldığından emin olunuz. Kaldırımlara çarpmak
veya engebeli zeminlerde yüksek hızla sürüş yapmak rot balansın bozulmasına
neden olabilir.
Rot balansın bozuk olması, daha fazla yakıt tüketilmesinin yanı sıra tekerleklerin daha hızlı aşınmasına ve diğer sorunlara neden olabilir.
- Aracınızın iyi durumda olmasını sağlayınız Daha iyi yakıt ekonomisi ve daha düşük bakım masrafları için aracınızı 8. bölümdeki bakım programına göre kullanınız. Aracınızı sert koşullarda kullanıyorsanız, daha sık bakım gereklidir (detaylar için 8. bölüme bakınız).
- Aracınızı temiz tutunuz. En üst seviyede verim için, aracınızın temiz ve
aşındırıcı maddelerden uzak tutulması gerekir. Özellikle, aracınızın alt tarafında
çamur, toz, buz vb. malzemelerin birikmemesi çok önemlidir.
Aşırı yük yakıt tüketiminin artmasına ve aşınmanın hızlanmasına neden olabilir.
- Seyir esnasında aracınızın hafif olmasını sağlayınız Aracınızda gereksiz
ağırlıklar taşımayınız.
Ağırlık, yakıt ekonomisini kötü etkiler.
- Motorun gerekenden daha uzun süre rölantide kalmasına izin vermeyin.
Bekleme yapıyorsanız (trafikte değil), motoru durdurunuz ve yola çıkmaya hazır olduğunuzda yeniden çalıştırınız.
- Aracınızın çok fazla ısınması gerekmediğini unutmayınız Motor çalıştıktan sonra, harekete geçmeden önce motoru 10-20 saniye çalıştırınız. Ancak, soğuk havalarda, motorun ısınma süresini biraz daha uzun tutunuz.
- Motoru aşırı yavaş veya aşırı hızlı çalıştırmayınız. Yüksek bir vites seçiliyken
aracı çok yavaş kullanmak motorun titremesine neden olur. Bu durumda vitesi
küçültünüz.
Motor devrinin aşırı yükseltilmesi, güvenli sınırın aşılması anlamına gelir. Tavsiye edilen hızlarda vites değiştirilerek, bu engellenebilir.
- Klimayı çok sık kullanmayınız Klima sistemi motor gücüyle çalışır, dolayısıyla klimayı açtığınızda aracınızın tükettiği yakıt miktarı artar.
- Yüksek hızlarda camların açık olması yakıt sarfiyatını artırabilir.
- Araç rüzgara karşı kullanılırken ya da yandan rüzgar alırken yakıt sarfiyatı artacaktır. Bu kaybı bir ölçüde telafi etmek için, aracınızı bu gibi koşullarda kullanırken hızınızı azaltınız.
Aracın iyi çalışma koşullarında tutulması hem ekonomi hem de güvenlik açısından önemlidir. Genellikle aracınızın yetkili bir serviste bakıma alınmasını öneririz.
Kia, yetkili bir Kia servisi ile irtibata geçmenizi tavsiye etmektedir.
UYARI - Aracın motor stop edilmiş halde kullanılması
Araç hareket halindeyken (yokuş aşağı gitmek vb. nedenle) kesinlikle motoru stop etmeyiniz.
Motor çalışmıyorken hidrolik direksiyon ve hidrolik frenler düzgün çalışmayacaktır.
Motoru durdurmak yerine, yeterli motor freni elde etmek için vites küçültünüz. Ayrıca, sürüş esnasında kontağı kapatmak direksiyon simidinin kilitlenmesine ve aracın kontrolünün yitirilmesine dolayısıyla da ciddi yaralanmalara hatta ölüme yol açabilir.