KIA Cee'd - Kullanim Kilavuzu 2019 > Özel sürüş koşulları
Tehlikeli sürüş koşulları
Aracınızı su, kar, buz, çamur ve kum gibi tehlike arz eden koşullarda kullanırken aşağıdaki tavsiyelere uyunuz:
- Aracınızı dikkatli bir şekilde kullanınız ve daha uzun bir duruş mesafesi bırakınız.
- Ani frenleme ve direksiyon hareketlerinden kaçınınız.
- ABS frenleri olmayan bir araçta fren yaparken, araç tamamen durana kadar fren pedalını hafifçe pompalayınız.
UYARI - ABS
ABS sistemi olan araçlarda fren pedalını pompalamayınız.
- Aracınız kara, çamura ya da kuma saplanırsa, ikinci vitesi kullanınız.
Motor gücü aktarılan tekerleklerin patinaj yapmaması için gaz pedalına yavaş ve kademeli bir şekilde basınız.
- Aracınız kara, çamura ya da buza saplanırsa lastiklerin zemine tutunmasını sağlamak için motor gücü aktarılan tekerleklerin altına kum, kaya tuzu, lastik zinciri gibi kaymayı önleyecek malzemeler yerleştiriniz.
Aracın sallanması
Aracı kardan, kumdan ya da çamurdan kurtarmak için yaylandırmanız gerekiyorsa, ön tekerlekler arasındaki alanı boşaltmak için önce direksiyon simidini sağa ve sola çeviriniz.
Daha sonra, düz şanzımanlı araçlarda vitesi 1 - R (Geri) konumları arasında değiştiriniz. Motor devrinin çok fazla yükselmesine izin vermeyiniz.
Tüm bu çabanın ardından araç hala saplandığı yerden kurtarılamadıysa, motorun hararet yapmasını ve şanzımanın hasar görmesini önlemek için kurtarıcı çağırınız.
DİKKAT
Aracın uzun süre yaylandırılması motorun hararet yapmasına, şanzımanın ve lastiklerin hasar görmesine neden olabilir.
UYARI - Patinaj
Özellikle saatte 56 km (35 mph) üzerindeki hızlarda, patinaj yapmamaya özen gösteriniz. Daha yüksek hızlarda araç hareket halinde değilken patinaj yapılması lastiklerin aşırı ısınmasına, hasar görmesine ve etraftaki insanların yaralanmasına neden olabilir.
NOT
Aracı yaylandırmadan önce ESC sistemi (mevcutsa) devre dışı bırakılmalıdır.
UYARI
Aracınız kara, çamura veya kuma saplanırsa, aracınızı saplandığı yerden çıkarmak için ileri geri hareket ettiriniz. Aracın yakınında insanlar veya nesneler varsa bu prosedürü gerçekleştirmeyiniz.
Aracı saplandığı yerden çıkarmak için ileri geri hareket ettirirken araç öne veya arkaya doğru aniden kayabilir ve aracın çevresindeki insanların veya nesnelerin zarar görmesine neden olabilir.
Yumuşak viraj alma
Virajlarda frenleme yapmaktan ve vites değiştirmekten kaçınınız, özellikle de yollar ıslakken. En ideal olanı, virajların hafifçe hızlanarak dönülmesidir. Bu tavsiyeleri dikkate alırsanız, lastiklerin aşınması çok düşük seviyeye inecektir.
Gece sürüş
Gece araç kullanmak, gündüz araç kullanmaya oranla daha tehlikelidir; gece sürüş sırasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar aşağıda verilmiştir:
- Gece görüş mesafesi özellikle cadde aydınlatmaları bulunmayan alanlarda daha kısıtlı olduğundan, hızınızı azaltınız ve diğer araçlarla aranızdaki takip mesafesini artırınız.
- Aynalarınızı, diğer araçların farlarının gözlerinizi kamaştırmasını önleyecek şekilde ayarlayınız.
- Farlarınızı temiz tutunuz ve otomatik far ayarlama özelliği olmayan araçlarda farlarınızı düzgün bir şekilde ayarlayınız. Kirli ya da hatalı ayarlanmış farlar geceleyin görüş mesafenizin iyice daralmasına neden olacaktır.
- Karşıdan gelen araçların farlarına bakmayınız. Aksi takdirde geçici olarak önünüzü göremeyebilirsiniz ve gözlerinizin yeniden karanlığa alışması için birkaç saniye geçmesi gerekebilir.
Yağmurlu havalarda sürüş
Islak zeminde araç kullanmaya hazır değilseniz yağmurlu havada ve ıslak zeminde araç kullanmak tehlikeli olabilir.
Aşağıda yağmurlu havada araç kullanırken aklınızdan çıkartmamanız gereken birkaç nokta verilmiştir:
- Sağanak yağış görüş alanınızı kapatacak ve aracınızın duruş mesafesini uzatacaktır, bu nedenle hızınızı azaltınız.
- Cam sileceklerinizin iyi durumda ve bakımlı olması gerekir. Ön camda çizgiler ya da silinmemiş alanlar bırakmaya başlayan silecek lastiklerinin değiştirilmesi gerekir.
- Lastiklerinizin durumu iyi değilse, ıslak zeminde yapacağınız ani bir fren
lastiklerinizin kaymaya başlamasına ve bir kazaya yol açabilir.
Lastiklerinizin iyi durumda olduğundan emin olunuz.
- Diğer sürücülerin sizi daha rahat görmesini sağlamak amacıyla farlarınızı yakınız.
- Su birikintilerinden hızlı bir şekilde geçmek frenlerinizin olumsuz yönde
etkilenmesine neden olabilir.
Su birikintilerinden geçmeniz gerekiyorsa, yavaşlayınız.
- Frenlerinizin ıslanmış olabileceğini düşünüyorsanız, frenleriniz normale dönene kadar seyir esnasında fren pedalına hafifçe basınız.
Su baskınına uğramış alanlarda sürüş
Su seviyesinin tekerlek göbeğinin alt kısmından daha düşük olduğundan emin olduğunuz durumlar haricinde, aracınızı su baskınına uğramış alanlarda kullanmayınız. Su birikintilerinden yavaşça geçiniz. Fren performansı sudan olumsuz yönde etkilenebileceğinden, yeterli duruş mesafesi bırakınız.
Sudan geçtikten sonra, araç yavaş bir şekilde ilerliyorken fren pedalına üst üste birkaç kez basarak frenleri kurutunuz.
Arazi sürüşü
Aracınızı arazide (off-road) kullanırken dikkatli olunuz, aracınız kayalar ya da ağaç kökleri nedeniyle hasar görebilir. Aracınızı arazide kullanmaya başlamadan önce arazide sürüş koşullarına alışmaya çalışınız.
Otoyolda araç kullanımı
Lastikler
Lastik basınçlarını belirtilen değere ayarlayınız. Düşük lastik hava basıncı, lastiklerin aşırı ısınmasına ve zarar görmesine neden olacaktır.
Çekiş gücünün azalmasına ve lastiklerden kaynaklanan sorunların çıkmasına neden olabilecek aşınmış veya zarar görmüş lastikler kullanmayınız.
NOT
Lastiklerin üzerinde belirtilen azami lastik şişirme basıncı değerini asla aşmayınız.
UYARI
- Gereğinden fazla veya az şişirilmiş lastikler yol tutuşunun zayıflamasına, aracın kontrolünün kaybedilmesine ve kaza, yaralanma hatta ölüme yol açan ani lastik sorunlarına neden olabilir. Yola çıkmadan önce daima lastik hava basıncının uygun olup olmadığını kontrol ediniz. Uygun lastik basınçları hakkında bilgi edinmek için 9. bölümdeki "Lastikler ve jantlar" konusuna bakınız.
- Dişleri tamamen veya kısmen aşınmış lastiklerle yolculuk
yapmak oldukça tehlikelidir.
Aşınmış lastikler aracın kontrolden çıkmasına, kazalara, yaralanmaya hatta ölüme neden olabilir. Aşınan lastikler en kısa süre içerisinde değiştirilmeli ve bu lastiklerle asla yola çıkılmamalıdır. Yola çıkmadan önce lastik dişlerini mutlaka kontrol ediniz. Lastik dişleri ve daha fazla bilgi için 8. bölümdeki "Lastikler ve jantlar" konusuna bakınız.
Yakıt, motor soğutma sıvısı ve motor yağı
Aracın yüksek hızda kullanılması, şehir içindeki kullanıma kıyasla daha fazla yakıt tüketir. Motor soğutma sıvısı ve motor yağı seviyelerini kontrol etmeyi unutmayınız.
Tahrik kayışı
Gevşek veya hasar görmüş bir tahrik kayışı motorun aşırı ısınmasına neden olabilir.