Fiat Egea - Kullanim Kilavuzu 2016 > Kontak ve park pozi̇syonu
Bu fonksiyon, marş anahtarını yuvasından çıkarmadan önce vites kolunun P (Park) konumuna getirilmesini gerektirir.
Motoru stop konumuna önce vites kolunu P pozisyonuna getirmeniz, freni serbest bırakmanız ve kolun P konumundan çıkmadığından emin olmanızı tavsiye ederiz.
Arıza halinde veya akü boşalmış durumda iken anahtarı mekanik olarak çıkarmak için "Acil durumda yapılacaklar" bölümündeki "Otomatik Vites" başlıklı paragraftaki açıklamaları okuyunuz.
FREN PEDALINA BASILMADAN VİTESE TAKMAYI ÖNLEYEN SİSTEM
Bu sistem, eğer öncesinde fren pedalına basılmamış ise, vites kolunu P (Park) veya N (Boş) konumundan başka bir konuma almanıza engel olur.
Vites kolunu P (Park) veya N (Boş) konumundan farklı bir konumdan R (Geri vites) konumuna getirebilmek için, kontak MAR konumunda olmalı (motor çalışır veya stop durumdayken), fren pedalı ise basılı durumda tutulmalıdır.
Ayrıca vites kolunun topuzu üzerinde bulunan düğmeye de (1-şekil 80) basmak gerekir. Vites kolunu N (Boş) konumundan D (Sürüş) konumuna getirmek için, fren pedalına basılmalıdır.
Park manevralarını kolaylaştırmak için, vites kolu boşta (N) değilse frene basmadan bunu D konumundan R konumuna (veya tam tersine) getirebilirsiniz. Olası bir arıza halinde veya akü boşalmış durumda ise vites kolu park pozisyonunda (P) kilitli kalır.
Kolu elinizle bu konumdan kurtarmak için, "Acil durumda yapılacaklar" başlıklı bölümde yer alan "Otomatik Vites" paragrafındaki açıklamalar okunmalıdır.
GENEL UYARILAR
Aşağıda belirtilenlere uyulmaması vites kutusunun zarar görmesine yol açabilir:
- Vitesi P (Park) konumuna sadece araç tam durmuş (hareketsiz) durumdayken geçiriniz.
- Vitesi R (Geri vites) konumuna geçirirken veya R konumundan başka bir vitese geçiş yaparken, aracın tam durmuş (hareketsiz), motorun ise rölantide olmasına dikkat ediniz.
- Motor rölantiden daha yüksek bir devirde çalışır durumda iken P (Park), R (Geri vites), N (Boş) veya D (Drive) konumları arasında vites geçişleri yapmayınız.
- Herhangi bir vitese takarken fren pedalına sonuna kadar basınız.
- Vites kolu P (Park) konumundan farklı bir konuma getirilirken fren pedalını basılı tutunuz.
- Aracın beklenmedik şekilde hareket etmesi yolcularda veya aracın yakınında bulunan kişilerde yaralanmalara yol açabilir. Motor çalışır durumdayken aracı terk etmeyin: Kabinden çıkmadan önce her zaman park frenini devreye alın, vites kolunu P (Park) konumuna getirin, motoru stop edin ve marş anahtarını yuvasından çıkarın (mekanik anahtarlı modellerde). Kontak STOP konumunda iken (anahtarın yuvasından çıkarılabildiği durum), vites kutusu aracın kazara hareket etmesini önlemek için P (Park) konumunda kilitli kalır.
- Araçtan inildiğinde mekanik anahtarı her zaman yuvasından çıkarmak ve bütün kapıları kilitlemek gerekir. Araç içerisinde çocukları yalnız başına bırakmayınız.
- Motor devri rölantiden yüksek durumda iken vitesi P (Park) veya N (Boş) konumundan farklı bir konuma getirmek tehlikelidir. Fren pedalına sonuna kadar basılmaz ise, araç seri bir şekilde hızlanabilir. Araç vitese sadece motor rölantide çalışırken ve fren pedalı sonuna kadar basılı iken takılmalıdır.
- Vites kutusunun (şanzımanın) harareti normal çalışma sınırlarının üzerine çıkarsa, vites kutusu elektronik ünitesi viteslerin normal geçiş sıralamasını değiştirebilir ve torku düşürebilir.
- Vites kutusu yağının aşırı ısınması halinde ekranda ilgili simge görüntülenir. Böyle bir durumda vites kutusu soğuyana kadar gerektiği gibi çalışmayabilir.
- Dışardaki hava sıcaklığının çok düşük olduğu ortamlarda aracın kullanılması sırasında vites kutusunun çalışması hem motor sıcaklığına, hem de aracın hızına bağlı olarak bazı değişikliklere maruz kalabilir.
UYARI
111) P konumunu kesinlikle elektrikli park freni yerine kullanmayınız. Araç park edildiğinde, aracın istek dışı hareketlerini önlemek için her zaman elektrikli park frenini devreye alınız.
112) P konumu devreye alınmazsa, araç hareket edip insanlara zarar verebilir. Araçtan ayrılmadan önce, vites kolunun P konumunda olduğundan ve elektrikli park freninin devreye alınmış olduğundan emin olunuz.
113) Yokuş aşağı gitmek için vites kolunu N konumuna getirip, motoru kapatmayınız. Bu tür bir sürüş tehlikelidir ve yol trafiğinin ve yol yüzeyinin değişiklik göstermesi halinde müdahalede bulunma imkanını azaltır.
Aracınızın kontrolünü kaybedebilir ve kazalara sebep olabilirsiniz.
UYARI
26) Vites kolunu P konumundan çıkarmadan önce, kontağı MAR konumuna getirip fren pedalına basınız. Aksi halde vites kolu zarar görebilir.
27) Geri vitese sadece araç dururken, motor rölantide çalışıyorken ve ayağınızı gaz pedalından tamamen çektiğinizde takınız.