KIA Cee'd - Kullanim Kilavuzu 2019 > Otomatik Şanzıman
Otomatik şanzımanın çalışması
Son derece verimli olan otomatik şanzıman 6 ileri bir geri vitese sahiptir.
Vites kolunun konumuna göre viteslerin her biri otomatik olarak seçilir.
NOT
Akü bağlantısı kesilmiş ise, yeni bir araçtaki ilk birkaç vites değişimi biraz ani olabilir. Bu, normal bir durumdur ve vitesler TCM (Şanzıman Kontrol Modülü) veya PCM (Güç Aktarma Kontrol Modülü) tarafından bir kaç kez değiştirildikten sonra vites değişimi sırası ayarlanacaktır.
Sorunsuz kullanım için vites kolunu N(Boş) konumundan herhangi bir ileri ya da geri vites konumuna almadan önce fren pedalına basınız.
UYARI - Otomatik şanzıman
- Vites kolunu D (Sürüş) veya R (Geri) konumuna almadan önce, aracınızın etrafında herhangi biri, özellikle de çocuklar olup olmadığını kontrol ediniz.
- Sürücü koltuğundan kalkmadan önce, vites kolunu daima P (Park) konumuna alınız, daha sonra park frenine sonuna kadar basınız ve motoru durdurunuz. Bu tedbirlerin verilen sıraya uygun bir şekilde uygulanmaması durumunda araç aniden ve beklenmedik bir şekilde hareket edebilir.
- Kaygan yollarda motor frenini (yüksek vitesten alçak vitese
geçme) hızlı bir şekilde kullanmayınız.
Araç kayabilir ve kazaya sebep olabilir.
DİKKAT
- Şanzımana zarar vermemek için, vites kolu R (Geri) konumundayken ya da ileri vites konumlarından herhangi birindeyken ve frenler basılı haldeyken gaza basmayınız.
- Yokuş yukarı durduğunuzda, aracı motor gücü kullanarak sabit
tutmaya çalışmayınız.
Fren pedalını ya da park frenini kullanınız.
- Motor devri rölanti devrinin üzerindeyken vites kolunu N (Boş) ya da P (Park) konumundan D (Sürüş) ya da R (Geri) konumuna almayınız.
Vites konumları
Gösterge panelindeki gösterge lambası, kontak anahtarı ON konumuna getirildiğinde vites kolunun konumunu gösterir.
P (Park)
Vites kolu P (Park) konumuna alınmadan önce aracın mutlaka tamamen durmuş olması gerekir. Vites kolu bu konumdayken şanzıman kilitlenir ve ön tekerleklerin dönmesini önler.
UYARI
- Araç hareket halindeyken vites kolunu P (Park) konumuna almanız, motor gücü aktarılan tekerleklerin kilitlenmesine ve buna bağlı olarak direksiyon hakimiyetini yitirmenize neden olacaktır.
- Park freni uygulamak yerine P (Park) konumunu kullanmayınız.
Vites kolunu daima P (Park) konumuna alınız ve park frenine sonuna kadar basınız.
- Çocukları asla araçta yalnız bırakmayınız.
DİKKAT
Araç hareket halindeyken vites kolunu P (Park) konumuna alırsanız şanzıman hasar görebilir.
R (Geri)
Aracı geriye doğru sürmek için bu vites konumunu kullanınız.
DİKKAT
Bu bölümde yer alan "Aracın Yaylandırılması" konusunda açıklanan durumların haricinde, vitesi R (Geri) konumuna almadan veya R konumundan çıkarmadan önce aracın tamamen durmuş olması gerekir; araç hareket halindeyken vitesi (R) konumuna alırsanız şanzımanın hasar görmesine neden olabilirsiniz.
N (Boş)
Tekerlekler ve şanzıman kavramış durumda değildir. Park freni uygulanmamışsa ya da fren pedalı basılı değilse, araç en ufak bir eğimde dahi kendi kendine hareket etmeye başlayacaktır.
UYARI
Vites N (Boş) konumundayken sürmeyiniz.
Motor freni çalışmayacaktır ve bir kazaya sebep olacaktır.
N (Boş) viteste park etmek
Park ederken ve itildiğinde aracınızın hareket etmesini istediğinizde aşağıdaki adımları takip ediniz.
- Aracınızı park ettikten sonra, fren pedalına basınız ve vites kolu "ON" konumundayken veya motor çalışırken vites kolunu "P" konumuna getiriniz.
- Park freni çekildiğinde, park freninin kilidini açınız.
- Fren pedalına basarken, kontak anahtarını [OFF] durumuna getirin.
- Akıllı anahtar donanımlı araçlar için, kontak anahtarı sadece vites kolu [P] konumundayken [OFF] konumuna getirilebilir.
- Fren pedalına basıp "VİTES GEÇİŞİ AYIRMA" düğmesine basarak veya bir aleti (örn. Düz uçlu tornavida) "VİTES GEÇİŞİ AYIRMA" aynı zamanda erişim deliğine sokarken vites kolunu "N" (Boş) konumuna getiriniz. Daha sonra, dış kuvvet uygulandığında araç hareket edecektir.
DİKKAT
- Boş viteste park haricinde, emniyet için daima "P" (Park) konumunda park ediniz ve park frenini çekiniz.
- "N" (Boş) viteste park etmeden önce, park yerinin aynı hizada
ve düz olduğundan emin olunuz. Herhangi bir yamaçta veya eğimde "N" vites konumunda
park etmeyiniz.
Park edilir ve "N" konumunda kalırsa, araç hareket edebilir ve ciddi hasarlara ve yaralanmalara neden olabilir.
D (Sürüş)
Bu normal ileri sürüş pozisyonudur.
Şanzıman en iyi yakıt tasarrufunu ve gücünü sağlayarak otomatik olarak 6 vitesli bir sıralamadan geçecektir.
Başka bir aracı veya tırmanma derecesini geçerken ekstra güç için, gaz pedalına tam basın, bu sırada şanzıman otomatik olarak bir sonraki alt vitese geçer.
NOT
Vites kolu D (Sürüş) konumuna alınmadan önce aracın mutlaka tamamen durmuş olması gerekir.
Spor modu
Araç ister duruyor ister hareket ediyor olsun, spor modunu seçmek için vites kolunu D (Sürüş) konumundan manuel konumuna getirmek gerekir.
Aracınızı tekrar D (Sürüş) konumda çalıştırabilmek için, vites kolunu ana konumuna getiriniz.
Spor modunda, vites kolunu ileriye ve geriye hareket ettirmek vites değişikliklerini hızlı bir şekilde yapmanızı sağlayacaktır. Düz şanzımanın tersine, spor modu gaz pedalı basılı konumdayken vites değişikliği yapılmasına olanak sağlar.
Yukarı (+): Bir vites büyütmek için kolu ileriye doğru itiniz.
Aşağı (-) : Bir vites küçültmek için kolu geriye doğru çekiniz.
NOT
- Spor modunda, sürücü motor devrini kırmızı tehlike bölgesinin sınırlarının altında tutmaya özen göstererek, vitesi ne zaman değiştireceğini yol koşullarına göre kendisi ayarlamalıdır.
- Spor modunda, sadece 6 ileri vites konumu seçilebilir. Aracı geri geri sürmek veya park etmek için, vites kolunu gerektiği şekilde R (Geri) veya P (Park) konumuna getiriniz.
- Spor modunda, araç yavaşladığında vites değişimi otomatik olarak gerçekleştirilir. Araç durduğunda, otomatik olarak 1. vites seçilir.
- Spor modunda, motor devri kırmızı tehlike bölgesi sınırını aştığında vites otomatik olarak büyütülür.
- Sistem aracın performansı ve güvenliği için gerekli olan seviyeleri korumak için, bazı vites değişikliklerini onaylamayabilir.
- Aracınızı kaygan bir yolda kullanırken, vites kolunu + (yukarı) konumuna itiniz. Bu sayede aracınız, kaygan bir yolda yumuşak bir sürüş için daha uygun bir vites olan 2. vitese geçecektir Tekrar birinci vitese almak için vites kolunu - (aşağı) konumuna çekiniz.
Vites kilidi sistemi
Otomatik şanzıman, güvenliğiniz açısından, fren pedalına basılmadığı müddetçe vitesin P (Park) veya N (Boş) konumundan çıkıp R (Geri) konumuna geçmesini engelleyen bir vites kilit sistemine sahiptir.
Vitesi P (Park) veya N (Boş) konumundan R (Geri) konumuna almak için:
- Fren pedalına basınız ve basılı tutunuz.
- Motoru çalıştırınız ve kontak anahtarını ON konumuna getiriniz.
- Vites kolunu hareket ettiriniz
Vites kolu P (Park ) konumundayken fren pedalına sürekli basılıp bırakılırsa, vites kolunun yakınlarından çatırdama sesi gelebilir. Bu normal bir durumdur.
UYARI
Aracın beklenmedik bir şekilde hareket etmesini ve etraftaki insanlara ve diğer araçlara zarar vermesini engellemek için vitesi P (Park) konumundan başka bir konuma getirmeden önce ve getirirken mutlaka fren pedalına iyice basınız.
Vites kilidinin devre dışı bırakılması
Fren pedalına basılı olduğu halde, vites kolu P (Park) veya N (Boş) konumundan R (Geri) konuma alınamıyorsa, fren pedalına basmaya devam ediniz ve aşağıdakileri uygulayınız:
- Vites geçişi ayırma düğmesine basınız.
- El frenini çekiniz.
- vites geçişi ayırma düğmesine basınız.
- Vites kolunu hareket ettiriniz
- Sistemi yetkili bir serviste kontrol ettirmenizi tavsiye ederiz. Kia, yetkili bir Kia servisi ile irtibata geçmenizi tavsiye etmektedir.
Kontak anahtarı kilitleme sistemi (mevcutsa)
Vites kolu P (Park) konumunda olmadığı müddetçe kontak anahtarı yuvasından çıkarılamaz.
İyi sürüş uygulamaları
- Gaz pedalı basılı konumdayken, asla vites kolunu P (Park) veya N (Boş) konumundan başka bir konuma almayınız.
- Araç hareket halindeyken asla vites kolunu P (Park) konumuna almayınız.
- Vitesi R (Geri) ya da D (Sürüş) konumuna almadan önce aracın tamamen durduğundan emin olunuz.
- Asla vitesi boşa alıp yokuş aşağı sürüş yapmayınız Bu, oldukça tehlikeli olabilir Araç hareket halindeyken daima vitesi takılı konumda tutunuz.
- Fren pedalları basılı bir şekilde yol almayınız. Bu, frenlerin aşırı ısınmasına veya arızalanmasına neden olabilir. Uzun bir rampadan aşağı inerken, yavaşlamayı ve vitesi küçültmeyi tercih ediniz. Bunu yaptığınızda, motor freni aracın yavaşlamasına yardımcı olacaktır.
- Vites küçültmeden önce aracın hızını düşürünüz. Aksi takdirde, vites küçültmeniz mümkün olmayabilir.
- Daima park frenini kullanınız.
Aracınızın hareket etmesini önlemek için sadece vitesi P (Park) konumuna getirmekle yetinmeyiniz.
- Kaygan zeminlerde sürüş yaparken aşırı derecede dikkatli olunuz.
Özellikle de fren yaparken, hızlanırken ve vites değiştirirken dikkatli olunuz. Kaygan zeminlerde, aracın hızında ani bir değişimin olması durumunda tahrik tekerleklerinin çekiş gücü azalabilir ve aracın kontrolü yitirilebilir.
- Gaz pedalına yumuşak bir şekilde basmak ve ayağınızı gaz pedalından aynı şekilde çekmek suretiyle aracınızdan üst seviyede performans ve ekonomi sağlarsınız.
UYARI
- Daima emniyet kemerinizi takınız! Çarpışma esnasında, emniyet kemerini takmamış olan yolcu, emniyet kemerini takmış olan yolcuya kıyasla çok daha ağır bir şekilde yaralanma riski taşımaktadır.
- Virajlarda ve dönüşlerde aşırı hız yapmaktan kaçınınız.
- Sert bir şekilde şerit değiştirme ya da hızlı ve keskin dönüşler gibi ani direksiyon simidi manevraları yapmayınız.
- Yüksek hızlarda aracınızın kontrolünü kaybetmeniz durumunda, takla atma riski büyük oranda artar.
- İki ya da daha fazla tekerleğin yoldan çıkması durumunda sürücü aracı tekrar yola sokmak üzere direksiyonu sert bir şekilde çevirirse direksiyon hakimiyeti kaybedilebilir.
- Aracınızın yoldan çıkması durumunda, sert direksiyon manevraları yapmayınız Bunun yerine aracı tekrar yola sokmaya çalışmadan önce yavaşlamaya çalışınız.
- Hız sınırı levhalarında gösterilen hız sınırlarını asla aşmayınız.
Aracınız kara, çamura veya kuma saplanırsa, aracınızı saplandığı yerden çıkarmak için ileri geri hareket ettiriniz. Aracın yakınında insanlar veya nesneler varsa bu prosedürü gerçekleştirmeyiniz.
Aracı saplandığı yerden çıkarmak için ileri geri hareket ettirirken araç öne veya arkaya doğru aniden kayabilir ve aracın çevresindeki insanların veya nesnelerin zarar görmesine neden olabilir.
Dik yokuşta kalkış
Dik bir yokuşta kalkış yapmak için, fren pedalına basınız ve vites kolunu D (Sürüş) konumuna getiriniz. Aracın yük durumuna ve yokuşun eğimine bağlı olarak uygun bir vites seçiniz ve ayağınızı fren pedalından çekiniz.
Park frenini serbest bırakırken gaz pedalına yavaş yavaş basınız.
Dik bir yokuşta kalkıştan sonra hızlanırken, araç geriye doğru kayma eğilimi gösterebilir. Vitesi 2. vites konumuna almak, aracın geriye doğru kaymasını önleyebilir.