KIA Cee'd - Kullanim Kilavuzu 2019 > Römork Çekme (Avrupa için)

Aracınızı sürerken / Römork Çekme (Avrupa için)

Aracınızla römork çekmeyi düşünüyorsanız, yasal gereklilikler hakkında bilgi edinmek için, öncelikle bulunduğunuz ülkedeki Trafik Tescil Kurumu'na danışınız.

Çünkü römork, otomobil veya diğer araçların çekilmesi ile ilgili gereklilikler kanunlara göre farklılık gösterebilir.

Kia, yetkili bir Kia servisi ile irtibata geçmenizi tavsiye etmektedir.

UYARI - Römork çekme

Doğru donanımı kullanmaz ve/veya aracınızı doğru şekilde sürmezseniz, römork çekerken direksiyon hakimiyetini kaybedebilirsiniz.

Örneğin, römork çok ağırsa, frenler yeterli bir şekilde çalışmayabilir, hatta hiç çalışmayabilir. Yolcularınız ve siz ciddi ve hatta hayati riske neden olabilecek bir şekilde yaralanabilirsiniz. Sadece bu bölümde belirtilen adımları eksiksiz bir şekilde uyguladıysanız römork çekiniz.

UYARI - Ağırlık sınırları

Römork çekmeden önce, toplam römork ağırlığının, römork ve aracın toplam brüt ağırlığının, aracın, aksın ve römork bağlantısının brüt ağırlığının ağırlık sınırlarını aşmadığından emin olunuz.

NOT

DİKKAT

Römorku hatalı bir şekilde çekmek, aracınızın hasar görmesine ve garanti kapsamında olmayan yüksek maliyetli tamirlere neden olabilir. Doğru bir şekilde römork çekmek için bu bölümde yer alan tavsiyeleri uygulayınız.

Uygun donanımı kullanarak aracınızla römork çekebilirsiniz. Aracınızın römork çekme kapasitesini öğrenmek için bu bölümün daha sonraki sayfalarında yer alan "Römork ağırlığı" başlığına bakınız.

Römork çeken bir aracı kullanmak römork çekmeyen bir aracı kullanmaktan farklıdır. Römork çekerken, yol tutuşta, direksiyon hakimiyetinde ve yakıt ekonomisinde değişiklikler meydana gelecektir. Römorkun emniyetli bir şekilde bağlanması için doğru ekipmanın doğru şekilde kullanılması gerekir.

Bu bölümde, römork çekmeyle ilgili olarak yıllar boyunca denenmiş önemli tavsiyeler ve emniyet kuralları verilmektedir Bu bilgiler yolcularınızın ve sizin emniyetiniz için çok önemlidir. Römork çekecekseniz lütfen bu bölümü dikkatli bir şekilde okuyunuz.

Aracın yükü artırıldığında, motor, şanzıman, tekerlek grupları ve lastikler gibi hareket sağlayan organların üzerlerine binen yük artar ve bu organlar daha fazla çalışmak durumunda kalır. Motor daha fazla yük altında ve nispeten daha yüksek devirde çalışmak zorunda kalır. Fazla yük fazla ısıya neden olur. Römork rüzgar direncini de önemli ölçüde artırır, bu da çekiş gücünün artırılmasını zorunlu kılar.

Römork Çekme (Avrupa için)

NOT - Römork montaj delikleri

Kancalar için montaj deliği, arka lastiklerin arkasındaki alt gövdenin her iki tarafında bulunur.

Kancalar (Çeki Demiri)

Römorku araca bağlamak için doğru kanca ekipmanının kullanılması gerekir.

Yandan gelen rüzgar, yandan geçen uzun araçlar, bozuk zeminli yollar doğru kanca ekipmanı kullanmanızı zorunlu kılan nedenlerden sadece birkaçıdır. Kanca seçimi ve kullanımıyla ilgili olarak uygulamanız gereken bazı kurallar aşağıda verilmiştir:

Delikleri kapatmazsanız, aracınızın içine egzoz gazı içinde yer alan ölümcül karbon monoksit (CO) gazı, çamur ya da su girebilir.

Emniyet zincirleri

Aracınız ile römork arasında mutlaka emniyet zinciri kullanmanız gerekir.

Römork bağlantısının römork kancasından kurtularak yola temas etmesini önlemek için emniyet zincirini römork bağlantısının altından geçiriniz.

Emniyet zinciri ile ilgili kullanım talimatları römork kancası ya da römork üreticisi tarafından verilecektir.

Emniyet zincirini bağlarken üreticinin talimatlarını uygulayınız. Zinciri daima römorkun aracınızla birlikte dönmesine yetecek kadar gevşek bırakınız. Ayrıca, zincirin yerde sürünmesine kesinlikle izin vermeyiniz.

Römork frenleri

Römorkunuzda fren sistemi varsa, bu sistemin bulunduğunuz ülkedeki düzenlemelere uygun olduğundan, römorka doğru şekilde takıldığından ve düzgün çalıştığından emin olunuz.

Çektiğiniz römorkun ağırlığı, römork fren olmadan izin verilen maksimum ağırlığı aşıyorsa, römorkunuzun da frene ihtiyacı olacaktır. Fren sistemini doğru bir şekilde takmak, ayarlamak ve sistemin bakımını doğru bir şekilde yapmak için römork frenleri ile ilgili kullanım talimatlarını okuyunuz ve uygulayınız.

UYARI - Römork frenleri

Fren sistemini doğru bir şekilde ayarlamayı bilmiyorsanız, fren sistemi bulunan römork kullanmayınız.

Bu, amatörce gerçekleştirilebilecek bir çalışma değildir. Bu çalışmayı, deneyimli ve ehliyetli bir römork atölyesinde yaptırınız.

Römork çekme

Römork çekmek için belirli bir tecrübe edinmiş olmanız gerekir. Yola çıkmadan önce, kendinizi römork çeken bir araç kullanmaya alıştırmanız gerekir.

Römorkun yüklediği ekstra ağırlık nedeniyle direksiyon hakimiyetinde ve fren performansında ne gibi değişiklikler meydana geldiğini kontrol ediniz. Ayrıca römork nedeniyle aracınızın uzunluğunun eskisine oranla daha fazla olduğunu ve artık aracınızın eskisi (yani römorksuz hali) kadar atak olmadığını unutmayınız.

Motoru çalıştırmadan önce, römork kancasını ve platformunu, emniyet zincirlerini, elektrik konnektörlerini, lambaları, lastikleri ve ayna ayarlarını kontrol ediniz. Römork elektrikli fren sistemine sahipse, aracınızı römork bağlı haldeyken harekete geçiriniz ve römork frenlerinin çalıştığından emin olmak için römork fren kumandasını çekiniz. Böylece aynı anda elektrik bağlantınızı da kontrol edebilirsiniz.

Seyahat esnasında, arada sırada römorktaki eşyaların römorka sıkı bir şekilde bağlı olup olmadığını ve römork lambalarının ve frenlerinin doğru çalışıp çalışmadığını kontrol ediniz.

Takip mesafesi

Aracınızı römork takılmış şekilde kullanırken takip mesafesini normale göre iki kat artırınız. Bu, ağır frenleme ve ani dönüşler gerektiren durumlardan kaçınmanıza yardımcı olabilir.

Sollama

Römork çekerken, sollama yaptığınızda, önünüzde daha uzun bir mesafe olması gerekir Ayrıca, aracınızın uzunluğu arttığından, sollama yaptıktan sonra solladığınız aracın önüne geçmeden önce daha uzun bir mesafe almanız gerekir.

Geri gitme

Bir elinizle direksiyon simidini alt kısmından kavrayınız. Daha sonra, römorku sola çevirmek için elinizi sola doğru hareket ettiriniz. Römorku sağa çevirmek için, elinizi sağa doğru hareket ettiriniz. Römork takılı halde aracı geri alırken daima yavaş hareket ediniz ve mümkünse, aracın dışındaki bir kişiden size yardımcı olmasını isteyiniz.

Dönüşler

Römork takılı haldeyken aracınızla dönüş yapmanız gerektiğinde, normalden daha geniş bir yay çizecek şekilde dönüş yapınız. Römorkun kaldırıma, yol işaretlerine, ağaçlara ya da benzer nesnelere çarpmaması için bu noktayı göz önünde tutunuz.

Ani ve sarsıntıya neden olacak manevralar yapmayınız. Dönüş yapmadan önce sinyal veriniz.

Römork çekerken dönüş sinyali vermek için

Römork çekerken, aracınızda farklı bir sinyal sistemi ve ekstra bir kablo tesisatı kullanılması gerekir. Gösterge panelindeki yeşil sinyal lambaları dönüş ya da şerit değiştirmek için sinyal verdiğinizde yanıp sönecektir.

Doğru şekilde bağlanmış olan römork lambaları da sinyal verildiğinde ya da fren yapıldığında yanacaktır.

Römork çekerken, römork lambası üzerindeki ampuller patlamış olsa dahi gösterge panelindeki sinyal lambaları normal şekilde yanıp sönmeye devam edecektir. Buna bağlı olarak siz diğer sürücülerin verdiğiniz sinyalleri gördüklerini düşünürken aslında durum böyle olmayacaktır. Arada sırada römork ampullerinin çalışmasını kontrol etmeniz gerekir. Ayrıca, kabloları söktükten ve taktıktan sonra da lambaların çalışmasını kontrol etmeniz gerekir.

Römork aydınlatma sistemini direkt olarak aracınızın aydınlatma sistemine bağlamayınız. Sadece onaylı bir römork kablo demeti kullanınız.

Kablo tesisatını taktırmak için yetkili bir servise başvurabilirsiniz.

Kia, yetkili bir Kia servisi ile irtibata geçmenizi tavsiye etmektedir.

UYARI

Onaylı römork kablo demetinin kullanılmaması aracın elektrik sisteminin hasar görmesine ve/ veya yaralanmalara neden olabilir.

Yokuşlarda sürüş

Dik veya uzun bir yokuştan aşağı inmeden önce hızınızı azaltınız ve vites küçültünüz. Vites küçültmezseniz, frenlerinizi çok sık kullanmanız gerekir, bu durumda da frenleriniz ısınacak ve fren performansı azalacaktır.

Uzun bir yokuşu çıkarken vites küçültünüz ve motorun ya da şanzımanın aşırı ısınma ihtimalini azaltmak için hızınızı saatte 70 km civarına düşürünüz.

DİKKAT

Aracın yokuşta park edilmesi

Genelde aracınıza bağlı bir römork varise aracınızı bir yokuşa park etmemelisiniz. Aracın ve römorkun yokuş aşağı kaymaya başlaması durumunda ciddi ve hatta hayati riske neden olabilecek yaralanmalarla karşılaşabilirsiniz ve hem aracınız hem de römorkunuz hasar görebilir.

UYARI - Aracın yokuşta park edilmesi

Aracınızı römork bağlı haldeyken yokuşta park etmeniz, römork fren gevşemesi durumunda ciddi ve hatta hayati riske neden olabilecek yaralanmalara neden olabilir.

Bununla birlikte, aracınızı yokuşta park etmek zorunda kalırsanız aşağıdakileri yapmanız gerekir:

  1. Aracı park alanına çekiniz.

    Direksiyon simidini eğim yönünde çeviriniz (yokuş aşağı ise sağa, yokuş yukarı ise sola).

  2. Araç düz şanzımana sahipse aracı nötr viteste (boşta) bırakınız.
  3. El frenini çekiniz ve motoru durdurunuz.
  4.  Yokuş aşağı kısımda bulunan römork tekerleklerinin altına takoz yerleştiriniz.
  5. Aracı çalıştırınız, frene basınız, vitesi boşa geçiriniz, el frenini indiriniz ve römork takozları yükü alana kadar frenleri yavaşça bırakınız.
  6. Frenlere tekrar basınız, el frenini tekrar çekiniz ve vitesi düz şanzıman için R (Geri) vitese ya da otomatik şanzıman için P (Park) konumuna alınız.
  7. Motoru durdurunuz ve el frenini çekili şekilde bırakarak frenleri bırakınız.

UYARI - El freni

El frenini sonuna kadar çekmeden araçtan inmeniz tehlikeli olabilir.

Motoru çalışır durumda bıraktıysanız, araç aniden harekete geçebilir. Siz veya başkaları ciddi ya da ölümcül derecede yaralanabilirsiniz.

Yokuşta park edilmiş aracı hareket ettirmek

  1. Vites kolu düz şanzımanlı araçlarda N (Boş), aşağıdakileri yaparken fren pedalına basınız ve basılı tutunuz:
  1. Ayağınızı yavaşça fren pedalından kaldırınız.
  2. Römork takozlardan kurtulana kadar aracınızı yavaşça sürünüz.
  3. Durunuz ve yolcularınızdan birinden takozları almasını ve araca yerleştirmesini isteyiniz.

Römork çekme ve bakım

Aracınızı düzenli olarak römork çekmek için kullanıyorsanız, aracınız daha sık bakıma ihtiyaç duyacaktır.

Dikkat edilmesi gereken önemli maddeler arasında motor yağı, otomatik şanzıman yağı, aks gresleri ve motor soğutma suyu yer almaktadır. Frenler de sık sık kontrol edilmesi gereken parçalar arasında yer almaktadır.

Tüm bu maddelere bu kılavuz içinde yer verilmiştir, bunları Dizin bölümünden hızlı bir şekilde bulabilirsiniz.

Aracınızı römork çekmek için kullanıyorsanız, yola çıkmadan önce bu konuları gözden geçirmeniz faydalı olabilir.

Ayrıca römork ve römork kancası da bakıma ihtiyaç duyar. Römorkla birlikte verilen kullanım kılavuzundaki bakım programını takip ediniz ve römorku sık sık kontrol ediniz.

Kontrolü mümkünse sabah yola çıkmadan önce yapınız. Kontrolle ilgili en önemli nokta römork kancası somunlarının ve cıvatalarının kontrolüdür.

DİKKAT

Römork çekmeye karar verirseniz

Römork çekmeye karar verdiğinizde göz önünde tutmanız gereken bazı noktalar aşağıda verilmiştir:

Römork çekmeye karar verirseniz

Römork ağırlığı

Römork ağırlığı

  1. Römork Bağlantısı Ağırlığı
  2.  Toplam Römork Ağırlığı

Bir römorkun azami güvenli ağırlığı nedir? Römork frenli azami römork ağırlığını asla geçmemelidir. Fakat bazen bu bile çok ağır olabilir.

Ağırlık, römorku nasıl kullanacağınıza bağlı olarak değişir. Örneğin, hız, yükseklik, yol eğimi, dış sıcaklık ve aracınızın ne sıklıkta römork çektiği römork ağırlığının belirlenmesinde rol oynayan önemli faktörlerdir. İdeal römork ağırlığı aynı zamanda aracınızda bulunan özel donanıma bağlı olarak da değişebilir.

Römork bağlantısı ağırlığı

Römork bağlantısı ağırlığı

  1. Brüt Aks Ağırlığı
  2. Brüt Araç Ağırlığı

Römork bağlantısı ağırlığı aracınızın brüt araç ağırlığını etkileyen ve ölçülmesi gereken bir ağırlıktır. Brüt araç ağırlığı, aracın boş ağırlığını ve araçtaki yolcu ve yüklerin toplam ağırlığını kapsar. Römork çekecekseniz, römork bağlantısı ağırlığını da toplam araç ağırlığına ilave etmeniz gerekir.

Römork bağlantısının ağırlığı, toplam yüklü römork ağırlığının azami %10'u olmalıdır ve izin verilen azami römork bağlantısı yükü sınırları içerisinde olmalıdır.

Römorkunuzu yükledikten sonra, römorku ve römork bağlantısını ayrı ayrı kantara alınız ve bunların ağırlıklarının doğru değerde olup olmadığını kontrol ediniz. Şayet ağırlıklar doğru seviyede değilse, römork içindeki bazı eşyaların yerlerini değiştirerek ağırlıkları doğru seviyeye getirebilirsiniz.

UYARI - Römork

Diger materyaller:

 KIA Cee'd - Kullanim Kilavuzu 2019 > Kış koşullarında sürüş

Kış mevsiminin ağır hava koşulları daha fazla aşınmaya ve diğer birtakım sorunlara neden olmaktadır. Kış koşullarında sürüşten kaynaklanan sorunların en düşük seviyeye indirmek için, aşağıdaki tavsiyeleri dikkate almalısınız:

 KIA Cee'd - Kullanim Kilavuzu 2019 > Araç ağırlığı

Bu bölüm size, aracınızı ve/veya römorkunuzu aracınızın taşıma kapasitesine uygun olarak römorklu veya römorksuz şekilde yüklemeniz konusunda yardımcı olacaktır. Uygun şekilde yüklediğinizde, aracınızın performansından azami ölçüde faydalanabilirsiniz.

 Toyota Corolla - Kullanim Kilavuzu 2020 > Sürüş öncesi

Güvenli bir sürüş için aracı harekete geçirmeden önce aşağıdaki uyarılara dikkat ediniz. Paspas Yalnızca aracınızla aynı model ve model yılına sahip araçlar için tasarlanmış paspaslar kullanınız. Paspası taban halısına emniyetli olacak bir şekilde sabitleyiniz. Kancaları (klipsleri) taban paspasındaki halkalara takınız. Paspasları sabitlemek için, sabitleme kancalarının (klipslerin) üst kısmını çeviriniz.