KIA Cee'd - Kullanim Kilavuzu 2019 > Kış koşullarında sürüş
Kış mevsiminin ağır hava koşulları daha fazla aşınmaya ve diğer birtakım sorunlara neden olmaktadır. Kış koşullarında sürüşten kaynaklanan sorunların en düşük seviyeye indirmek için, aşağıdaki tavsiyeleri dikkate almalısınız:
Kar lastikleri ve lastik zincirleri ulusal dili için (İzlandaca, Bulgarca) bölüm 10'a bakınız.
Karlı veya buzlu yollarda sürüş
Aracınızı çok karlı bir zeminde sürebilmeniz için, kar lastiği kullanmanız veya lastik zinciri takmanız gerekebilir.
Kar lastiği kullanmanız gerekiyorsa, kullandığınız lastikler aracınızın orijinal lastikleriyle aynı tipte ve ebatta olmalıdır. Aksi takdirde, aracınızın güvenliği ve yol tutuşu olumsuz yönde etkilenebilir. Dahada ötesi, hız yapma, ani hızlanma, ani frenleme ve sert dönüşler potansiyel olarak oldukça tehlikeli sürüş manevralarıdır.
Yavaşlama esnasında, en üst seviyede motor freni kullanınız. Karlı veya buzlu yollarda ani frenleme yapmak aracın kaymasına neden olabilir.
Aracınız ile aracınızın önünde hareket halinde olan diğer araçlar arasında belli bir mesafeyi koruyunuz.
Ayrıca, frene hafifçe basınız.
Lastiklerin üzerine zincir takmanın, tahrik gücünü daha fazla artıracağını ancak yana kaymaları önleyemeyeceğini unutmayınız.
NOT
Lastik zincirleri her ülkede yasal değildir. Lastik zinciri takmadan önce bulunduğunuz ülkenin yasalarını kontrol ediniz.
Kar lastikleri
Aracınızda kar lastikleri kullanacaksanız, takılacak lastiklerin radyal lastikler olduğundan ve aracınızın orijinal lastikleri ile aynı ebatta ve yük aralığında olduğundan emin olunuz.
Aracınızın yol tutuşunu her türlü hava koşulunda dengeleyebilmek için dört tekerleğe birden kar lastiği taktırınız. Kuru yollarda kar lastiklerinin sunacağı yol tutuşunun aracınızın orijinal lastikleri kadar yüksek olmayabileceğini unutmayınız. Yollarda herhangi bir sorun olmasa dahi dikkatli bir şekilde aracınızı sürünüz.
Kar lastiği için geçerli azami hız sınırlamaları ile ilgili bilgi için lastik satıcısına danışınız.
UYARI - Kar lastiği boyut
Kullanılacak kar lastikleri, ebat ve tip açısından araçtaki standart lastiklere uygun olmalıdır Aksi takdirde, aracınızın emniyeti ve yol tutuşu olumsuz etkilenecektir.
Çivili lastiklerin olası yasal kullanım kısıtlamaları hakkında bilgi edinmeden, çivili lastik kullanmayınız.
Lastik zincirleri
Radyal lastiklerin yanak kısımları daha ince olduğundan, bazı kar zincirlerinden zarar görebilir. Dolayısıyla kar zinciri kullanmak yerine tavsiye edilen kar lastiklerini kullanınız.
Alüminyum jantlı araçlara zincir takmayınız, zincirler tekerleklerin hasar görmesine neden olabilir. Kar zinciri kullanmak zorundaysanız, kalınlığı 12 mm altında olan tipteki kar zincirlerini kullanınız. Uygunsuz kar lastiği kullanımından kaynaklanan hasarlar aracınızın garanti kapsamına girmez.
Zincirleri sadece ön lastiklere takınız.
DİKKAT
- Kar zincirlerinin lastikleriniz için uygun boyutta ve tipte
olduğundan emin olunuz.
Yanlış kar zinciri kullanımı aracınızın gövdesine ve süspansiyonuna zarar verir ve bu zararlar üretici garantisi kapsamında değildir. Ayrıca,aracın parçalarına temas eden kar zinciri bağlantı kancaları zarar görebilir, bu durumda kar zincirleri lastikten ayrılabilir.
Kullandığınız kar zincirlerinin SAE "S" sertifikalı olmalarına özen gösteriniz.
- Zincirlerin düzgün bir şekilde takıldığından emin olmak için
500 m veya 1 km ilerledikten sonra durunuz ve kontrol ediniz.
Zincirler gevşemişse sıkınız veya yeniden takınız.
- Takılı olan uygun zincirde bile, aracı sürerken tam tur (direksiyon
simidini tamamen bir tarafa döndürmek) yapmayınız.
(Tam dönüş yapıyorsanız, hızı saatte 10km altına düşürünüz.)
- Aracınızda 225/40R18 lastikler varsa zincir kullanmayın, aracınıza zarar verebilir (tekerlek, süspansiyon ve gövde).
Zincirin takılması
Zincirleri üreticinin talimatlarına uygun bir şekilde ve mümkün olduğunca gergin bir şekilde takınız.
Lastiklerinizde zincir takılıyken aracınızı yavaş sürünüz. Zincirin kaportaya ya da şasiye çarptığını duyarsanız, aracı durdurunuz ve zincirleri gerdiriniz. Zincirler hala gövde parçalarına temas ediyorsa, ses kesilene kadar yavaşlayınız. Kardan temizlenmiş yollarda zincirlerinizi derhal çıkartınız.
UYARI - Zincirlerin takılması
Kar zinciri takarken, aracınızı trafikten uzak düz bir zemine park ediniz. Dörtlü flaşörleri yakınız ve varsa üçgen acil durum uyarı reflektörünü aracın arkasına yerleştiriniz. Kar zincirlerini takmadan önce daima aracınızı P (park) konumuna getiriniz, park freni uygulayınız ve motoru durdurunuz.
UYARI - Lastik zincirleri
- Lastik zinciri kullanımı direksiyon hakimiyetini olumsuz yönde etkileyebilir.
- Saatte 30 km'yi (20 mil) ya da zincir üreticisi daha düşük bir hız sınırı belirlemişse, zincir üreticisinin belirlediği hız sınırını aşmayınız.
- Aracınızı dikkatli bir şekilde kullanınız ve tümseklerden, çukurlardan, keskin dönüşlerden ve aracın yaylanmasına neden olacak yoldaki benzer engellerden kaçınınız.
- Keskin dönüşlerden ve ani manevralardan kaçınınız.
DİKKAT
- Hatalı ebattaki ya da hatalı şekilde takılmış zincirler aracınızın fren borularına, süspansiyon sistemine, gövdesine ya da jantlara zarar verebilir.
- Zincirlerin aracınıza çarptığını duyarsanız derhal aracınızı durdurunuz ve zincirleri geriniz.
Yüksek kalitede etilen glikol soğutma sıvısı kullanınız
Aracınız, soğutma sisteminde yüksek kalitede soğutma sıvısı ile birlikte teslim edilir. Soğutma sisteminin paslanmasının önlenmesine yardımcı olduğu, devridaim pompasını yağladığı ve donmayı engellediği için, kullanmanız gereken tek soğutma sıvısı türü budur. Aracınızın soğutma sıvısını 8. bölümdeki bakım programına uygun olarak değiştirmeyi veya suya ilave yapmayı ihmal etmeyiniz.
Kıştan önce, aracınızdaki soğutma sıvısının donma noktasının kış için öngörülen hava sıcaklıkları uygun olup olmadığını kontrol ediniz.
Aküyü ve kabloları kontrol ediniz
Kış, akü sisteminin üzerindeki yükü de artırır. Aküyü ve kabloları 8.
bölümde açıklandığı gibi gözle kontrol ediniz Sistemin, yetkili bir bayi tarafından kontrol edilmesini öneririz.
Kia, yetkili bir Kia servisi ile irtibata geçmenizi tavsiye etmektedir.
Gerekiyorsa kış koşullarına uygun yağ kullanınız
Bazı iklimlerde, soğuk havalarda daha düşük viskozite değerine sahip, kış koşullarına uygun yağ kullanılması tavsiye edilmektedir. Tavsiyeler için 9.bölüme bakınız. Hangi yoğunlukta yağ kullanmanız gerektiğini bilmiyorsanız, bir Kia yetkili servisine danışabilirsiniz.
Bujileri ve ateşleme sistemini kontrol ediniz
Aracınızdaki bujileri 8. bölümde tarif edildiği şekilde kontrol ediniz ve gerekiyorsa değiştiriniz. Ayrıca, ateşleme sisteminin elektrik tesisatını ve tüm parçalarını, herhangi bir çatlak, aşınma ve hasar olup olmadığını tespit etmek için kontrol ediniz.
Kilitlerin donmasını önlemek için
Kilitlerin donmasını önlemek için, üzerlerine onaylanmış bir buz çözücü sıvı veya gliserin püskürtünüz.
Kilidin üzeri buzla kaplanmışsa, buzu çözmek için buz çözücü sıvı püskürtünüz.
Anahtar deliğinin içi donmuş ise, ısıtılmış bir anahtar kullanarak deliğin içindeki buzu çözebilirsiniz.
Yaralanmamak için ısıtılmış anahtarı dikkatli bir şekilde tutunuz.
Sistemde onaylanmış cam yıkama suyu antifrizi kullanınız
Cam yıkama sistemindeki suyun donmasını engellemek için, kutusunun üzerindeki talimatlar doğrultusunda onaylanmış cam yıkama suyu antifrizi ekleyiniz. Cam yıkama suyu antifrizini bir Kia yetkili servisinden ve otomotiv parçaları satan mağazalardan temin edebilirsiniz. Boyaya zarar verme ihtimali olduğundan, motor soğutma sıvısı veya diğer türdeki antifrizleri kullanmayınız.
Aracınızın el freninin donmasına izin vermeyiniz
Bazı koşullar altında, park freni basılı konumdayken donabilir. Bu, daha çok arka frenlerin etrafında kar veya buz birikmesi olduğunda veya frenler ıslandığında olur. El freninin donması gibi bir risk varsa, vites kolunu 1. veya geri vites (düz şanzımanlı araçlarda) konumuna getirirken geçici bir süre için el freni çekiniz ve aracın kaymaması için arka tekerleklere takoz yerleştiriniz.
Daha sonra park frenini serbest bırakınız.
Aracınızın alt tarafında buz veya kar birikmesine izin vermeyiniz
Bazı durumlarda aracınızın altında kar ve buz birikintileri oluşabilir ve birikintiler aracınızın yönlendirilmesini olumsuz yönde etkileyebilir. Böyle bir durumla karşılaşabileceğiniz bir yerde, ağır kış koşulları altında sürüş yaparken, ön tekerleklerin rahatça hareket ettiğinden ve aracın yönlendirilmesi açısından herhangi bir sorun olmadığından emin olmak için aracınızın altını sık sık kontrol etmelisiniz.
Yanınızda acil durum ekipmanı bulundurunuz
Hava koşullarına bağlı olarak uygun acil durum donanımını yanınızda taşımanız gerekmektedir. Aracınızda bulundurmak isteyeceğiniz acil durum ekipmanları arasında, lastik zinciri, çekme halatı veya zinciri, el feneri, işaret fişeği, kum, kürek, akü takviye kablosu, buz kazıyıcı, eldiven, yaygı, örtü ve battaniye gibi malzemeler yer almaktadır.