Fiat Egea - Kullanim Kilavuzu 2016 > Takvi̇ye i̇le çaliştirma
Eğer akü boşalmışsa, bu işlem diğer bir aracın aküsü veya ilave bir akü kullanılarak yapılabilir. Her durumda kullanılacak olan akünün kapasitesi boşalmış akünün kapasitesine eşit veya bir miktar yüksek olması gerekir.
ÖNEMLİ
Takviye aküyü veya diğer herhangi bir dış güç kaynağını 12 V'nin üzerinde voltaj ile kullanmayınız: Aracın aküsü, marşı, alternatörü ve elektrik sistemi zarar görebilir.
Akü ıslaksa takviye ile çalıştırma işlemini gerçekleştirmeye çalışmayınız. Akü bozulup patlayabilir!
YARDIMCI AKÜ İLE ÇALIŞTIRMA
Acil durumda yardımcı aküden destek alarak motoru çalıştırmak gerektiğinde, akünün eksi (-) kutbuna bağlı kabloyu asla araçtaki akünün eksi kutbuna (şekil 173-1) bağlamayın, motorun/ vites kutusunun herhangi bir şaseleme noktasına bağlayınız.
TAKVİYE İLE ÇALIŞTIRMA HAZIRLIĞI
Araç aküsü motor bölmesinde, sol lamba grubunun arkasında yer almaktadır.
DİKKAT Akünün pozitif kutup başı (+) koruyucu bir kapak ile korunur. Pozitif kutup başına erişmek için kapağı kaldırınız.
Aşağıdaki işlemleri yapınız:
- Park frenini devreye alınız, otomatik vitesli modellerde (mevcutsa) kolu P (Park) pozisyonuna getiriniz ya da, düz vitesli modellerde vitesi boş konuma alınız ve sonra da kontak anahtarını STOP konumuna getiriniz.
- Araçtaki diğer tüm elektrikli aletleri kapatınız.
- Diğer aracın acil çalıştırma işlemi için hazır olması halinde, aracı
çalıştırma
işlemi için kullanılacak olan kablolara
erişilebilecek bir mesafeye park ediniz,
park frenine basınız ve kontağın devre
dışı olduğundan emin olunuz.
DİKKAT İki akünün negatif kutup uçlarını doğrudan bağlamayınız! Yardımcı akünün başka bir araca takılı olması halinde, bu araç ile aküsü boşalmış olan araç arasında kazara temas halinde bulunan metalik parçalar bulunmadığından emin olunuz. Temas halinde topraklama etkisi gerçekleşebilir ve yakında bulunan kişiler yaralanma riskine maruz kalabilir.
DİKKAT Eğer aşağıdaki prosedür doğru bir şekilde yapılmazsa, ciddi bir şekilde yaralanmalara veya araçlardan bir veya ikisinin şarj sisteminde hasara sebep olabilir. Aşağıda verilen talimatları dikkatlice takip ediniz.
Kablo bağlantısı
Takviye ile çalıştırma işlemini gerçekleştirmek için aşağıdaki işlemleri yapınız (şekil 174):
- Pozitif (+) için kullanılan kablonun bir ucunu boş akülü aracın pozitif kutup başına (+) bağlayınız.
- Pozitif (+) için kullanılan kablonun diğer ucunu yardımcı akünün pozitif kutup başına (+) bağlayınız.
- Negatif (-) için kullanılan kablonun bir ucunu yardımcı akünün negatif kutup başına (-) bağlayınız.
- Negatif (-) için kullanılan kablonun
diğer ucunu aküden ve akü enjeksiyon
sisteminden uzakta olan motorun
topraklama bağlantısına
(boş akülü araç motorunun görünürdeki herhangi bir metal parçasına) bağlayınız.
- Araç motorunu yardımcı akü ile çalıştırınız, bir kaç dakikalığına boşta çalışmasına izin veriniz. Boş akülü aracın motorunu çalıştırınız.
Kabloların sökülmesi
Motor çalıştırıldıktan sonra, kabloları üstte anlatılan sırayı tersine takip ederek sökünüz.
Birkaç teşebbüsten sonra motor çalışmaz ise, daha fazla ısrar etmeyin ve yetkili bir Fiat servisine başvurunuz.
Acil durumda motor çalıştırma işlemine sıkça başvurulması durumunda, aküyü ve aracın şarj sistemini yetkili bir Fiat servisine kontrol ettiriniz.
DİKKAT Aracın akım prizine bağlı olan olası aksesuarlar (örneğin cep telefonları, vs) kullanılmasalar bile aküden akım çekerler. Motor stop durumda iken bu cihazlar uzun süre prizde bırakılırsa aküyü zayıflatabilir ve ömrünü kısaltır ve/veya marş sırasında akünün zorlanmasına ya da motoru çalıştıramaması gibi sorunlara yol açabilirler.
UYARI
139) Kaputu açmadan önce, motorun kapalı olduğundan ve anahtarın STOP konumunda olduğundan emin olunuz.
Kaputun altındaki plakada yazan uyarılara dikkat ediniz. Aracın içinde insan varsa anahtarı kontaktan çıkarmanız tavsiye edilir. Araç daima anahtar çıkarılarak veya STOP konumuna çevrilerek terk edilmelidir.
Yakıt alırken motorun kapalı olduğundan emin olunuz (ve kontak anahtarı STOP konumunda olmalıdır).
140) Radyatör soğutma fanına çok fazla yaklaşmayınız. Elektrikli fan çalışabilir: Yaralanma tehlikesi. Hareketli parçaların çekebileceği eşarp, kravat ve diğer bol giysilere dikkat ediniz.
141) Kaza sonucu elektriksel temasa sebep olabilen ve ciddi yaralanmalara yol açabilen herhangi bir metal nesneyi çıkarınız (örn; yüzük, saat, bilezik).
142) Aküler cildi ve gözleri yakabilen asit içerir. Aküler kolayca yanabilen ve patlayabilen hidrojen üretir. Dolayısıyla alevleri veya kıvılcıma sebep olabilen cihazları uzak tutunuz.
UYARI
42) Aracın elektronik sistemlerine zarar verebileceğinden aracı çalıştırmak için asla hızlı akü şarj cihazı kullanmayınız. Özellikle ateşleme sistemine ve kontrol ünitelerine zarar verebilir.
43) Kabloyu boş akünün negatif kutup başına (-) bağlamayınız. Meydana gelebilecek kıvılcım akünün patlamasına yol açabilir ve ciddi zararlara sebep olabilir. Sadece özel topraklama noktasını kullanınız; diğer açıkta bulunan herhangi bir metal parçayı kullanmayınız.